Голова Верховної Ради України А.Парубій, відкривши ранкове засідання, поінформував про питання порядку денного, які будуть розглядатися на початку засідання.

А.Парубій далі зазначив: «сьогодні ми маємо історичний шанс. Верховна Рада розгляне звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні».

А.Парубій сказав, що це питання історичної ваги для України.

Із заявою від фракції Радикальної партії виступив голова фракції Олег Ляшко.

Народні депутати продовжили розгляд правок до проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції №6746.

За результатами розгляду у другому читанні законопроект 238 голосами направлено на доопрацювання.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до ст. 21-4 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (щодо удосконалення окремих питань виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України)".

Законом частину п’яту статті 214 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” викладено в редакції, згідно з якою:

«5. На іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах проходять військову службу у Збройних Силах України за контрактом, поширюються умови та порядок виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, передбачені для військовослужбовців - громадян України та членів їх сімей».

Внесення змін обумовлено необхідністю усунення диспропорції, що виникла в чинному законодавстві щодо соціальних виплат військовослужбовцям Збройних Сил України в залежності від наявності громадянства України.

Проект Закону зареєстровано за №6689.

 

Народні депутати 240 голосами включили до порядку денного та почали розгляд проект Постанови про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні №8284.

А.Парубій повідомив, що в пленарному засіданні бере участь Президент України Петро Порошенко.

Головуючий надав слово Президентові України Петру Порошенку.

Президент України звернувся до народних депутатів з проханням підтримати його звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні.

Проект Постанови про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні №8284 доповів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Він нагадав, що Верховна Рада вже зверталася до Вселенського Патріарха Варфоломія з таким проханням. Це звернення отримало високу оцінку і масштабну дискусію. «Сьогоднішнім зверненням ми можемо наблизити той історичний день, коли може бути проголошено с творення єдиної помісної Української Православної Церкви. Ми з Божою поміччю відновлюємо історичну справедливість, адже церковні канони чітко стверджують, що кожен народ, кожна незалежна держава має право на свою незалежну церкву. Ми повертаємо та реалізовуємо наше законне право мати свою власну православну церкву українського народу», - наголосив він.

Перший заступник голови Комітету з питань культури і духовності Ірина Подоляк доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу та в цілому.

 В обговоренні проекту Постанови взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Верховна Рада 268 голосами прийняла Постанову в цілому.


Прийнято Постанову "Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні".

З огляду на Звернення Верховної Ради України до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні, затверджене Постановою Верховної Ради України № 1422-VIII від 16 червня 2016 року,

підтримуючи важливість надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, на основі якого вона зможе посісти належне місце в родині помісних православних церков,

Верховна Рада України підтримала звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні.

Проект Постанови зареєстровано за №8284.


Президент України Петро Порошенко у заключному слові привітав народних депутатів з прийняттям мудрого рішення.

Він наголосив на тому, що наріжним камнем передвиборчої кампанії Президента України, так само як і народних депутатів, було створення єдиної помісної Української Православної Церкви.

 

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати розглянули питання аграрної політики.

У першому читанні вони розглянули проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гарантій реалізації учасниками бойових дій та осіб, прирівняних до них, в тому числі учасниками антитерористичної операції, Революції Гідності та їх сім'ями пільг на одержання земельних ділянок, а також припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності №7511.

За результатами голосування 251 голосом законопроект направлено на доопрацювання.

Народні депутати розпочали розглядати проект Закону про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції №5448-д.

Розгляд законопроекту буде продовжено на вечірньому засіданні.

Головуючий закрив ранкове засідання.



 

 





 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50