У дискусії взяли участь народні депутати, представники Апарату та комітетів Верховної Ради, Кабінету Міністрів, керівництво USAID та програми USAID "РАДА", провідні науковці, експерти неурядових організацій.

На початку обговорення директор Програми USAID «РАДА» Ігор Когут зазначив: «Ми приділяємо велику увагу моніторингу громадськості за законодавчим процесом, поясненню нашим громадянам функції, значення і ролі Парламенту у законодавчому процесі».

Він також поінформував, що Програми USAID «РАДА» напрацьовує рекомендації щодо посилення спроможності Верховної Ради та здійснює незалежний контроль діяльності виконавчої влади. При цьому він наголосив: «Ми намагаємося бути більш гнучкими і відповідати на запити Парламенту у процесі розроблення та реалізації його внутрішньої реформи».

Ігор Когут підкреслив, що реформа Парламенту потрібна, оскільки вона спрямите підвищенню статусу Апарату Верховної Ради, процедурної дисципліни та потребує винесення цього питання на високий рівень.

Заступник директора офісу демократії та врядування USAID Денієл Раян у своєму виступі окреслив головну мету дискусії – проведення публічних консультацій із ключовими зацікавленими сторонами для визначення позицій та спільного бачення щодо підвищення якості законодавчого процесу. На його думку, на підставі обговорень законодавча ініціатива може бути розроблена та подана на розгляд Парламенту. Він також висловив готовність до підтримки реалізації парламентських реформ.

Своєю чергою заступник керівника Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України Андрій Ришелюк висловив переконання, що «якщо у нас існуватиме один великий об’єднаний закон про нормативно-правові акти, то ніякого окремого закону про закони просто не потрібно».

Старший проектний менеджер реформи державного управління Офісу реформ Кабінету Міністрів Іван Хілобок наголосив, що дуже важливо дивитися на цей процес ширше та розглядати питання підвищення якості формування цілісної державної політики. Він зазначив, що тут постає питання, яким чином політичні важливі рішення формуються і приймаються і яка в країні система політичних, стратегічних документів, і як законодавчі ініціативи, які йдуть від усіх трьох гілок влади, як вони між собою поєднуються у площині стратегічної програми розвитку держави.

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакету Реформ Андрій Гевко підтримав позицію Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо законопроекту про нормативно-правові акти та запропонував об’єднати все в одному законопроекті, де зазначалося б, яким чином будуть готуватися нормативно-правові акти Уряду і Верховної Ради для формування єдиного системного підходу.

Учасники круглого столу обговорили сферу дії закону "Про закони і законодавчу діяльність", необхідність створення єдиних стандартів нормопроектування, врегулювання потоку поданих законопроектів, що перевищує спроможність парламенту щодо їх опрацювання і як наслідок спричиняє низький рівень співвідношення прийнятих законів до поданих законопроектів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00