«Сьогодні психологічної реабілітації в Україні потребують не лише військовослужбовці, але й звільнені громадяни України, які незаконно утримувались у заручниках, члени їх родин,  а також родичі осіб, зниклих безвісти», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час круглого столу на тему «Правове регулювання психологічної допомоги в Україні: стратегія європейської та загальноосвітньої інтеграції», організованого Комітетом Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та представниками міжфракційного депутатського об'єднання «Сприяння захисту прав та соціальній реабілітації учасників АТО».

Ірина Геращенко зауважила, що зараз особливої уваги потребують військовослужбовці, які повертаються з зони проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі. Політик зауважила, що у більшості випадків, це психологічні розлади на кшталт ПТСР (посттравматичний стресовий розлад). Ірина Геращенко зазначила, що саме вчасне надання психологічної допомоги може знизити високий рівень домашнього насильства, який нині присутній в Україні. При цьому політик зауважила, що в Україні, на жаль, досі відсутні фахівці у цій сфері. Перший віце-спікер повідомила, що під час ротації військовослужбовці погоджуються з необхідністю проходження психологічної реабілітації, проте, за її словами, військові наполягають, аби таку допомогу їм надавали виключно чоловіки.

За словами представника гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко, психологічної допомоги сьогодні потребують й звільнені громадяни України, які незаконно утримувались у заручниках, члени їх родин, а також родичі осіб, зниклих безвісти. Вона поінформувала, що практично усі звільнені з ОРДЛО 27 грудня 2017 року українці піддавались тортурам, фізичному та психологічному насильству, а 12 осіб із 73 - сексуальному насильству.

З огляду на ряд критично важливих питань у цій сфері Ірина Геращенко наголосила на необхідності напрацювання законодавчих та підзаконних актів у цій сфері. В той же час, політик зауважила, що 27 лютого ц.р. Парламент прийняв Постанову «Про звернення до Кабінету Міністрів України з вимогою створити на базі Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Міністерство України у справах ветеранів - центральний орган виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни» та нагадала, що у Парламенті очікує розгляду ряд законодавчих ініціатив на кшталт проекту Закону України «Про схвалення Доктрини соціального захисту та психологічної реабілітації осіб, які постраждали під час виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) в Україні» за р. № 4600 від 06.05.2016 року.

Також Ірина Геращенко висловила сподівання, що на поточній сесії Парламент розгляне проект Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (№5435 від 22.11.2016) та законопроект щодо правового і соціального захисту заручників, інших незаконно позбавлених волі осіб, який буде зареєстровано у Верховній Раді найближчими днями.

Ірина Геращенко відзначила значний внесок та допомогу країн ЄС та НАТО у питаннях реабілітації українців та наголосила, що Україна має твердий намір перейняти найкращий досвід у цій сфері.

Своєю чергою, народний депутат України Оксана Білозір поінформувала, що у Парламенті між Комітетом з питань європейської інтеграції та Комітетом з питань науки і освіти підписано Меморандум про співпрацю у питаннях імплементації політики реабілітації. Так, Оксана Білозір повідомила, що за результатом опрацювання пріоритетних питань у цій сфері, парламентаріями було скеровано листи до міжнародних організацій щодо можливості проведення спільних освітніх заходів, тренінгів та іншої співпраці у сфері реабілітації.

Заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович звернула увагу присутніх, що задля виконання урядових програм з реабілітації військових, зокрема учасників бойовий дій, кількість яких сьогодні становить понад 328 тисяч осіб, актуальними питаннями залишаються затвердження стандартів проведення такої реабілітації, а також розподілу повноважень між центральними органами виконавчої влади.

Керівник офісу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька повідомила, що офісом Уповноваженого у співпраці із профільними міністерствами та відомствами напрацьовано законопроект про реабілітацію осіб, які забезпечували безпеку та оборону держави. За її словами, законопроект спрямований на фізичну та психологічну реабілітацію не лише військовослужбовців, а й інших українців, які потребують допомоги внаслідок агресії РФ. Наталія Зарецька повідомила, що наразі відбувається доопрацювання окремих питань цього проекту Закону, після чого документ буде подано до Парламенту Президентом України.

Т.в.о. начальника управління психологічного забезпечення ГУ морально-психологічного забезпечення ЗСУ, полковник Юрій Спицький поінформував присутніх про досвід надання психологічної допомоги військовослужбовцям у провідних країнах НАТО. За його словами, після виконання бойових завдань військовослужбовці США та Франції проходять обов’язковий курс реабілітації, який зокрема й містить процес психологічного розвантаження (декомпресія). За словами Юрія Спицького, важливо, аби реабілітація військовослужбовців відбувалась подалі від країни, де відбуваються бойові дії. Так, Юрій Спицький зауважив, що у Франції військові проходять курс психологічної декомпресії на острові Кіпр.

Про діяльність Європейської федерації психологічних асоціацій (EFPA) та про європейські стандарти освіти і професійної підготовки в галузі психології (EuroPsy) під час круглого столу розповів Президент Європейської федерації психологічних асоціацій Тельмо Моурінйо Баптіста. Він поінформував, що задля обміну досвідом, напрацювання нових ідей, стандартів та проектів у іноземних країнах регулярно відбувається заходи «Європейський семестр». Він відзначив важливість таких заходів та наголосив,  що для України такий захід матиме надзвичайно важливе значення.


    

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50