22 березня, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, будівлю Верховної Ради України підсвітили червоним світлом, а на стінах парламенту з’явився заклик “Подолаємо туберкульоз разом”. Таким чином наша країна долучилася до міжнародної акції «Хай засяє світ, вільний від туберкульозу» ("Light up the world for TB"), що започаткована партнерством «Зупинимо туберкульоз» ("Stop TB Partnership"). В Україні ця інформаційна кампанія на знак об’єднання зусиль державних, громадських та міжнародних організацій у боротьбі з туберкульозом вперше проводиться на високому політичному рівні і цьогоріч відбувається під гаслом «Шукаємо лідерів для звільнення світу від туберкульозу. Ви можете творити історію. Подолаємо ТБ».
Відкриття тематичної фотовиставки у парламенті України відбулося за участі Голови Верховної Ради України Андрія Парубія.

Як зазначив під час відкриття народний депутат, голова Парламентської платформи боротьби з туберкульозом Сергій Кіраль, «напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом Верховна Рада відкрита для подій, які можуть актуалізувати проблему туберкульозу та привернути до неї увагу широкої громадськості».

Він повідомив, що у стінах Парламенту презентується фотовиставка зі світлинами людей, яких торкнулася проблема ТБ, відбувся національний круглий стіл для консультацій з громадськістю щодо підготовки участі нашої країни в першій світовій Нараді високого рівня Генеральної Асамблеї ООН, що буде присвячена виключно питанням туберкульозу. «Ми «підсвітили» будівлю Верховної Ради на знак єднання у боротьбі із захворюванням та прихильності нашої держави справі подолання світової епідемії туберкульозу», - сказав парламентарій. Він поінформував, що під час круглого столу у Верховній Раді народні депутати, керівники державних органів влади, міжнародні експерти, представники громадських та пацієнтських організацій обговорили ситуацію с туберкульозом в Україні та найважливіші кроки країни у підготовці до Наради високого рівня ООН.

«Вперше пацієнти повністю забезпечені лікуванням за державні кошти. Впроваджуються інноваційні програми для лікування. А скоро буде прийнята національна програма боротьби з туберкульозом в Україні, - зазначила в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. - Консолідованими зусиллями держави і недержавного сектору ми можемо забезпечити цілісний і системний підхід до протидії туберкульозу, а значить наші шанси подолати туберкульоз високі як ніколи раніше».

Учасники Круглого столу підготували рекомендації до політичної декларації України з питань туберкульозу, яка буде оприлюднена у вересні цього року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, а також обговорили необхідність впровадження пацієнт-орієнтованих моделей лікування туберкульозу, які вже зарекомендували себе в багатьох країнах світу.

«Підхід до лікування пацієнтів має змінитись – довготривале перебування в стаціонарі сьогодні не вважається ефективним з точки зору лікувального процесу. Так, в Україні середня тривалість госпіталізації пацієнтів з чутливим туберкульозом становить 1,5 місяці, зі стійким до протитуберкульозних препаратів - 5 місяців. А в США, наприклад, середня тривалість перебування хворого на чутливий туберкульоз у стаціонарі становить 15 днів,” - зазначив генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

Впровадження дієвої політики подолання епідемії, зокрема моделей протитуберкульозної допомоги, орієнтованої на потреби людини, та розробка відповідних законодавчих ініціатив є одним з основних завдань створеного півроку тому міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом». Пацієнт-орієнтовані підходи, що впроваджуються зараз в Україні, передбачають, зокрема, перехід на амбулаторне лікування, якщо немає спеціальних застережень. В багатьох розвинених країнах вже відмовились від практики тривалої госпіталізації через високий ризик перехресного зараження пацієнтів, а також через проблеми, з якими стикаються пацієнти, випадаючи на довгий строк із соціального життя.

Щорічно в Україні помирає від туберкульозу понад 4 000 осіб, кожного дня – близько 10 пацієнтів. Непрямі економічні збитки за такої ситуації щорічно становлять понад $12 млн. І хоча в останні роки фіксується певне покращення ситуації, лише у 2017 році зареєстровано 21 995 нових випадків туберкульозу. При цьому, за даними ВООЗ, близько 20% випадків захворювання в Україні не виявляються, а основною проблемою залишається резистентний туберкульоз (т.б. нечутливий до традиційних ліків), який вимагає більш тривалого та вартісного лікування і має нижчі шанси на успішний результат.

Загалом, необхідність переходу до комплексних, орієнтованих на пацієнта систем амбулаторної протитуберкульозної допомоги виникає у зв’язку з критичною ситуацією, що склалася в Україні та у всьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії з розповсюдженням мультирезистентного туберкульозу. Наша держава входить до п’ятірки країн світу з найважчим тягарем цього захворювання. На жаль, цю форму хвороби діагностують у кожного другого з тих, хто захворів повторно, та у кожного четвертого із тих, хто захворів уперше.


«Зараз ми на порозі переломного історичного моменту: 2018 рік стане ключовим в сфері боротьби з туберкульозом для України. Адже в квітні очікуємо прийняття резолюції ПАРЄ з питань туберкульозу, а восени 2018 року, окрім  Наради високого рівня з питань туберкульозу Генеральної Асамблеї ООН, до Декларації якої наша країна активно готує рекомендації, ми плануємо також провести парламентські слухання з теми «Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні». Будемо і далі боротись, щоб досягти мети і зробити «світ, вільним від ТБ», – наголосив Сергій Кіраль.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30