Сьогодні, 16 березня, побачив світ черговий номер збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва.

№ 11 містить Закон України «Про фізичну культуру і спорт», який доповнено новим терміном «спортивна зброя», а також визначено, що «придбання, зберігання, перевезення і використання спортивної зброї, боєприпасів до неї, утримання стрілецьких тирів, стрільбищ та стендів здійснюються відповідно до законодавства суб’єктами сфери фізичної культури і спорту, що розвивають види спорту, визнані в Україні, правила змагань яких передбачають використання спортсменами вогнепальної (крім бойової) чи пневматичної, стрілецької, вихолощеної (охолощеної) та холодної зброї».

Також у збірнику надруковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткових гарантій соціального захисту дітей-інвалідів». Законодавчим актом запроваджуються додаткові гарантії соціального захисту для неповнолітніх дітей-інвалідів, які мають будь-які види порушень функцій організму ІІ-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії І-IV ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення І чи ІІ групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, шляхом надання батькам таких дітей права: на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, або можливості за їх бажанням проходити військову службу за місцем проживання; на звільнення з військової служби (при цьому вони можуть продовжувати військову службу, якщо вони висловили таке бажання). Законом внесено відповідні зміни до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” і статті 26 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу”.

Окрім того, «Відомості» надрукували Закон України «Про внесення змін до пункту 6-2 Розділ V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності" щодо деяких питань спорудження меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної Сотні». Законом внесено зміни до пункту 62 Розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», виклавши абзаци перший і третій в такій редакції: «Встановити, що дія частини третьої статті 24 цього Закону не поширюється на надання земельних ділянок у місті Києві в користування Національному меморіальному комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції Гідності для будівництва, експлуатації та обслуговування меморіально-музейного комплексу та його складових частин»; «Забороняється подальша зміна цільового призначення або власника (користувача) земельних ділянок, зазначених в абзаці першому цього пункту, та передача земельних ділянок (їх частин) чи приміщень меморіально-музейного комплексу в оренду та/або суборенду)».

У «Відомостях» також оприлюднено Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків», який набере чинності 04.05.2018.

Законодавчим актом передбачається надати Національному банку України повноваження щодо створення та ведення Кредитного реєстру, які включають:

отримання від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для цілей ведення Кредитного реєстру та здійснення Національним банком покладених на нього законом функцій інформації щодо позичальників;

надання банкам та бюро кредитних історій, визначеної інформації з Кредитного реєстру.

Законом встановлено розмір заборгованості позичальника перед банком за умови перевищення якого банки отримують доступ до інформації з Кредитного реєстру про здійснені кредитні операції з таким клієнтом.

Законом на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб покладається обов’язок щодо надання інформації до Кредитного реєстру про кредитні операції банків, які виводяться ним з ринку.

Водночас на банки покладаються обов’язки:

щодо надання інформації до Кредитного реєстру;

повідомлення клієнта про те, що інформація про нього надаватиметься до Кредитного реєстру та виправлення інформації, у разі обґрунтованого звернення позичальника.

У свою чергу, позичальнику, щодо якого передана інформація до Кредитного реєстру, надається право доступу до інформації про себе, яка міститься в Кредитному реєстрі, та право вимагати внесення змін до такої інформації у разі незгоди з її змістом.

Для Національного банку України встановлено обов’язок надавати позичальнику за його зверненням інформацію, яка міститься у Кредитному реєстрі щодо нього та вживати заходів щодо виправлення банками недостовірної інформації.

Законом визначено порядок розгляду звернень позичальника щодо внесення змін до інформації про нього, яка міститься у Кредитному реєстрі.

Також з метою удосконалення роботи бюро кредитних історій, а відповідно, зменшення ризиків банків, які отримують таку інформацію розширено перелік інформації, який містить у кредитній історії, і надається виключно за згоди позичальника.

Законом врегульовано питання безперервності оновлення інформації за кредитними угодами у разі переуступки права вимоги за ними та врегульовано колізію щодо права доступу бюро кредитних історій до державних реєстрів з нормами профільного законодавства, надавши право бюро кредитних історій отримувати інформацію з державного реєстру загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за наявності письмової згоди особи, яку перевіряють.

Відповідні зміни внесено до Законів «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

«Відомості Верховної Ради України» у № 11 продовжують друкувати Зміни в адміністративно-територіальному устрої України, які відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосуються перейменування населених пунктів України.

Довідково: Бюлетень "Відомості Верховної Ради України" видається відповідно до вимог статті 22 Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України "Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності".
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00