Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи на конференції «Реформа Парламенту: Ретроспектива та Перспективи», що проходить 6 березня у конференц-залі готелю Хаятт Рідженсі, Київ, наголосив, що допомога Європейського Парламенту в налагодженні роботи вищого законодавчого органу України є визначною. Він нагадав, що два роки тому у березні 2016 року було представлено Дорожню карту реформи Українського Парламенту, напрацьовану Місією з оцінки потреб Верховної Ради України під керівництвом Пета Кокса. Рекомендації Дорожньої карти були затверджені Верховною Радою і стали основою для проведення реформування нашого парламенту у контексті інтеграції України в ЄС та відданості європейським цінностям.

Рекомендації Дорожньої карти охоплюють усі функції парламенту, – законотворчий процес, наближення українського законодавства до права Європейського Союзу, парламентський контроль за діяльністю Уряду, відкритість законодавчого органу та цілий ряд інших.

За словами А.Парубія, була створена робоча група для напрацювання законодавчої бази для проведення реформ Верховної Ради згідно усіх норм Європейського Парламенту. «Позиції дорожньої карти охоплюють усі функції парламенту щодо законодавчого процесу та наближують українське законодавство до законодавства Європейського Союзу, посилюють парламентський контроль за діяльністю Уряду», - зазначив Голова Верховної Ради. Він відзначив у цьому контексті посилення співпраці між Урядом і Парламентом, і як приклад – що результатом цієї співпраці є новий рівень прийняття бюджету. «Другий рік поспіль головний фінансовий документ ухвалюється вчасно, задовго до нового року і за повною процедурою», - уточнив Голова Парламенту.

А.Парубій зазначив, що ряд рекомендацій Дорожньої карти вже вдалося реалізувати, навіть без внесення змін до законодавства. Зокрема, здійснено кроки щодо електронного парламенту: відкритий доступ до публічної інформації Верховної Ради України у формі відкритих даних; відбулися перші засідання комітетів «без паперу»; депутатські запити відкрито публікуються, на сайті Верховної Ради України є можливість громадянам України взяти участь у обговоренні законопроектів, підписано комунікаційну стратегію. «Це все робить Парламент відкритішим і демократичнішим», - підкреслив він і додав, що зараз Парламент працює над IT-стратегією.

На переконання Голови Верховної Ради, «механізм, запропонований місією Пета Кокса, допоміг зробити взаємодію Парламенту та Уряду ефективною».

А.Парубій поінформував учасників конференції, що була проведена робота зі створення Дорожньої карти: напрацьовано список законопроектів з усіх сфер суспільного життя, стало звичкою і успішно працює введення тематичних днів. «Це дає можливість концентрувати зусилля Уряду і експертного середовища щодо актуальних питань», - зауважив він.

Голова Верховної Ради зазначив, що нині йде робота над створенням незалежної парламентської служби, що цього року вперше за п’ять років затверджено кошторис Верховної Ради України. «Це, сподіваюсь, стане для нас хорошою практикою», - сказав Голова Парламенту і додав, що для виконання цих амбітних планів парламенту необхідно знаходити консенсус для розв’язання спірних моментів. При цьому він зазначив, що основою співпраці фракцій у парламенті має бути Діалог Жана Моне, ідея започаткування якого виникла під час українського тижня в Європарламенті у Брюсселі у березні 2016 року.

Голова Парламенту підкреслив, що ця ініціатива буде актуальною для українського парламенту і надалі. «Впевнений, що наступні етапи нашої співпраці дуже актуальні, особливо коли знову є спроба розбалансувати Український парламент, коли знову є спроби кинути конфлікти в Український парламент. Це буде черговий етап, коли, власне, за столом голови фракцій зможуть спільно приймати рішення і спільно робити план найближчої діяльності», - наголосив Голова Верховної Ради України і повідомив, що зараз на порядку денному - два напрацьовані робочою групою законопроекти, які були обговорені на «Діалогах Моне». За його словами, це законопроект про кількісний склад комітетів Верховної Ради та про розподіл комітетів між фракціями за методом д’Ондта, який запроваджено у Європейському Парламенті. «Я сподіваюся, що вже наступного пленарного тижня ми зможемо ці два законопроекти обговорити і прийняти щодо них позитивне рішення», - додав Голова Верховної Ради.

А.Парубій наголосив на великій ролі європейських партнерів у питанні організації роботи Парламенту та його реформування за європейським зразком.

Уповноважений у справах України член Європейського Парламенту Елмар Брок підкреслив, що реформа українському парламенту має здійснюватися швидшими темпами. Він наголосив, що «реформа парламенту не означає розмивання політичних альянсів, а навпаки – ставить завдання конструктивного пошуку компромісів без втрати своїх цілей».

Е.Брок також підкреслив, що  чіткі правила, чіткий регламент дають шанс нормальним чесним дебатам між більшістю і опозицією. Він закликав «не створювати законодавчі цунамі, бо це блокує роботу законодавчого органу», наголосив на необхідності знаходити спільні цілі між Парламентом і Урядом, зокрема, у євроінтеграційній сфері, і водночас не давати можливості монополізувати роботу Парламенту. «Ви не можете дозволити собі невдалої роботи – Україна має стати успішним проектом. Перемога над Путіним – це успішна демократична Україна. Ми робитимемо усе для вашої перемоги», - підкреслив член Європейського Парламенту і запевнив у подальшій підтримці України.

Своєю чергою, Керівник Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб ВРУ, Президент ЄП (2002-2004рр) Пет Кокс підкреслив, що зроблено багато, однак велика робота ще попереду. При цьому він закликав «не складати списки проблем - чому щось не буде зроблено, а пропонувати пропозиції для вирішення питань і здійснення змін».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30