«Засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО -  це гарна  можливість підвести підсумки нашого діалогу та виокремити пріоритетні напрямки нашої подальшої співпраці», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час брифінгу у м. Одеса, в рамках засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО.

Під час брифінгу, Ірина Геращенко поінформувала, що протягом двох днів на засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО заплановано обговорення ряду важливих питань співпраці Україна-НАТО. За її словами, особливу увагу буде надано імплементації стандартів НАТО до законодавства України у сфері екології, культурно-гуманітарній сфері та зокрема у сфері національної безпеки та оборони.

«Тільки через виконання усіх наших зобов’язань ми зможемо претендувати на повноцінне членство в Альянсі», - наголосила І. Геращенко.

 У цьому зв’язку політик відзначила, що 28 лютого ц.р. Президентом України внесений до Парламенту законопроект «Про національну безпеку України» як невідкладний.

«Цим законопроектом передбачається імплементація стандартів НАТО у сфері безпеки та оборони, починаючи від структури оборонного відомства України закінчуючи запровадженням цивільного контролю над ним, як це передбачено у більшості країн-членів НАТО», - наголосила І. Геращенко.

"Ми переконані, що вже цієї сесії цей законопроект стане законом і, взагалі, тема національної безпеки стане ключовою для нинішньої сесії Верховної Ради», - наголосила І.Геращенко.

Також Перший віце-спікер поінформувала, що однією із головним тем на засіданні буде присвячено обговоренню безпекової та гуманітарної ситуації на Донбасі та в Криму.     

«Україна бореться за повне відновлення державного суверенітету та територіальної цілісності, а це означає реінтеграція окупованого Криму та Донбасу. У цьому питанні ми потребуємо допомоги наших міжнародних партнерів», - повідомила І. Геращенко.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ зауважила, що Україна залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулювання ситуації на Донбасі. В той же час, політик запевнила що Збройні Сили України готові не лише стримувати військову агресію, але й звільняти тимчасово окуповані території України. 

Ірина Геращенко звернула увагу, що незважаючи на домовленості щодо припинення вогню на Донбасі з 5 березня ц.р., представники ОРДЛО та РФ продовжують вести систематичні обстріли. 

За словами І. Геращенко систематичні порушення режиму тиші на Донбасі, вже призвели до жахливих наслідків. Так, політик поінформувала, що за чотири роки військової агресії РФ, на сході України загинуло 2378 військовослужбовців ЗСУ, серед них 4 жінки, залишилося вдовами 1 399 жінок та втратили своїх синів 2 217 жінок. Також Ірина Геращенко повідомила, що 138 дітей загинули від обстрілів, або підірвались на вибухонебезпечних предметах та мінах.

 «Україна платить дуже високу ціну за захист незалежності, тому ми звісно розраховуємо на посилення тиску на Російську Федерацію, а також на допомогу оборонним озброєнням від міжнародних партнерів», - наголосила І. Геращенко.

За словами політика, засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО є гарною можливістю для обговорення концепції засідання Парламентської Асамблеї НАТО, яке відбудеться в Україні у 2020 році. 

Голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов та Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважили що засідання ПА НАТО може також відбутись в Одесі, або в іншому місті України. 

«Для нас важливо щоб наші міжнародні партнери відвідували не лише Київ, а й інші міста України. Таким чином вони можуть ознайомитись із особливостями цих регіонів та зокрема і їх інвестиційною привабливістю», - зауважила Віце-прем'єр.   

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30