Під час засідання 28 лютого члени Комітету заслухали Міністра соціальної політики Андрія Реву, який поінформував про роботу Міністерства у сфері сімейної політики, захисту прав дітей, забезпечення належного оздоровлення та відпочинку дітей. Андрій Рева зазначив, що Міністерство планує спростити процедуру надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, на чому неодноразово наполягав Комітет.

Велика увагу у звіті Міністерства була приділена забезпеченню належного оздоровлення та відпочинку дітей. Міністр соціальної політики зазначив, що Міністерство забезпечує оздоровлення та відпочинок дітей лише в дитячих центрах «Артек» та «Молода гвардія», все інше вирішується за  рахунок місцевих бюджетів. Водночас, значна частина органів місцевого самоврядування фінансує оздоровлення та відпочинок дітей за залишковим принципом, що позбавляє значну частину дітей належного оздоровлення та погіршує їх здоров’я. Тому Міністерство готує законопроект щодо відновлення фінансування оздоровлення та відпочинку дітей за рахунок Фонду соціального страхування.

Під час обговорення звіту члени Комітету рекомендували Міністерству соціальної політики спростити процедуру надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та вжити заходів стосовно забезпечення виконання статті 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» про збільшення чисельності служб у справах дітей.

Члени Комітету наголосили на необхідності посилення міжвідомчої взаємодії щодо захисту прав дітей. Тому Комітет наполягає на виконанні Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист» щодо розгляду на засіданні Ради національної безпеки та оборони питання про дотримання прав дітей в Україні. У зв’язку із зазначеним, члени Комітету рекомендували Міністерству соціальної політики направити Президенту України відповідні пропозиції.

Члени Комітету побажали Міністерству соціальної політики більше уваги приділяти забезпеченню належної роботи органів опіки і піклування, служб у справах дітей. На думку членів Комітету, ці органи і служби мають відчувати як турботу Міністерства, так і контроль за їх діяльністю. Члени Комітету вважають за доцільне провести нараду голів облдержадміністрацій та керівників великих міст щодо захисту прав дітей за участю перших осіб держави, де поставити перед ними конкретні завдання щодо вирішення цієї надважливої проблеми.

За результатами обговорення Комітет взяв до відома інформацію Міністерства соціальної політики про виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2017 році та закликав Міністерство звернутися до Президента України щодо розгляду на засіданні Ради національної безпеки та оборони України питання про дотримання прав дітей в Україні.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00