Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко повідомила, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим віце-прем'єр-міністром-Міністром економічного розвитку і торгівлі С.Кубівим.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Віце-прем'єр-міністру-Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадію Зубку, який доповів про заходи, які вживаються щодо зменшення енергоспоживання та енергозалежності від імпортних поставок, про законодавче забезпечення реформи енергоефективності.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що після прийнятого рішення Стокгольмського арбітражу, в системі відбулося зниження тиску, про засідання оперативного енергетичного штабу.

Г.Зубко наголосив: для того, щоб Україна була енергонезалежною, потрібно зменшувати енергоспоживання. Він зазначив, що завдяки рішенням Верховної Ради зроблено важливий законодавчий прорив минулого року, прийнято декілька законів, які абсолютно змінили систему взаємостосунків між споживачем, надавачем послуг і можливості зменшувати енергоспоживання.

Урядовець нагадав про на п’ять базових законів, які були прийняті, і які виконують два основних напрямки, в першу чергу - це формування відповідального споживача. На основі цих законів розроблено понад 50 нормативних актів, зараз йде імплементація цих актів.

Г.Зубко також зазначив, що в ЄС є велика підтримка впровадженню в Україні реформи енергоефективності. Зараз очікується підписання фінансової угоди України є ЄС, яка надасть фінансово-технічну допомогу у розмірі 100 млн. дол. на фінансування безпосередньо Фонду енергоефективності.

Г.Зубко нагадав про те, що Верховна Рада в Державному бюджеті на 2018 рік врахувала пропозиції Уряду щодо спрямування 1,6 млрд. гривень безпосередньо на фінансування Фонду енергоефективності. Цього тижня відбулася імплементація нормативних актів, які дозволяють запустити роботу Фонду, почати відбір наглядової ради, яка потім буде відбирати дирекцію Фонду. Запустивши роботу Фонду ми зможемо надати допомогу нашим домогосподарствам.

Урядовець наголосив на важливості того, щоб саме напрямок економії енергоспоживання був загальним трендом в Україні. «80 млрд. гривень, які витрачаються щорічно, це кошти, які витрачаються і не повертаються. Хотілося б, щоб кошти які витрачаються на енергоефективність, були б тими інвестиціями, які дадуть можливість зменшити енергоспоживання, стати енергонезалежною нашій державі, дадуть можливість показати, що Україна є надійним партнером не тільки по різним напрямкам з ЄС, а саме головне по транзиту газу, який сьогодні споживає ЄС», - зазначив він.

Міністр юстиції Павло Петренко доповів про виконання законодавчих ініціатив, прийнятих наприкінці минулого року щодо захисту прав українців.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик доповів про стан

газотранспортної системи України та про заходи, які вживаються у зв’язку з проблемами, які виникли у роботі газотранспортної системи.

І.Насалик повідомив, що за інформацією правління голови правління «НАК «Нафтогаз», яку було учора озвучено, у зв’язку з невиконанням «Газпромом» своїх контрактних зобов’язань, визначених Стокгольмським судом, і поверненням передоплати, яка була проплачена «НАК «Нафтогаз України», «НАК «Нафтогаз України» зіткнувся з дисбалансом в загальному балансі нашої держави порядка 15-20 млн. куб м газу. Учора це питання було піднято Президентом України на засіданні Ради національної безпеки і оборони, терміново відбулося спільно з Урядом засідання кризового штабу, яку очолював

Перший віце-прем'єр-міністр С.Кубів. За результатами цього засідання було введено Національний план дій.

Міністр повідомив, що сьогодні зранку він провів селекторну нараду з усіма обласними держадміністраціями. Всі працюють в штатному режимі. План дій, який передбачений, починаючи з сьогоднішнього дня передбачає перевід генеруючих компаній з газу на мазут ( це дасть можливість економити 15-20 млн. куб. м газу на добу. Національний план дій введено на найближчі п’ять днів, в цей час буде використовуватися мазут. Також Планом дій зупинено роботу дошкільних закладів, шкіл і вузів до 6 березня включно. При цьому переглянути, щоб температурний режим був в мінімально допустимих нормах.

Уряд також звернувся до виробничих об’єктів з проханням переглянути план дій виробництва з умовою економії газових ресурсів.

І.Насалик повідомив, що згідно балансу, проблематика є до 5-6 березня, далі система буде працювати в стандартному штатному режимі.

Члени Кабінету Міністрів відповіли на запитання депутатських фракцій.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00