«Цього пленарного тижня парламент України має ухвалити постанови про звернення до міжнародного співтовариства у зв’язку із підготовкою незаконних виборів президента Росії в окупованому Криму та щодо необхідності звільнення усіх політичних в’язнів Кремля», - заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час міжнародного форуму «Окупований півострів: пошук інструментарію та створення  міжнародної платформи з деокупації Криму».

Політик звернула увагу учасників форуму, що сьогодні тимчасово окуповані Росією Крим і Донбас є єдиними територіями у світі, куди не можуть потрапити представники спостережних місій Ради Європи, ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста. За її словами, така ситуація значно погіршує гуманітарну ситуацію як на сході України так і в окупованому Криму.

Так, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко повідомила, що нещодавно ознайомилась зі звітом щодо стану здоров’я звільнених 27 грудня 2017 року незаконно утримуваних громадян України з окупованого Донбасу. Політик зауважила, що багато з них страждають від хвороб, каліцтва, мають психологічні травми, які є наслідком застосування до них тортур. Політик наголосила, що подібна ситуація стосовно громадян України відбувається і в окупованому Криму та в Росії.

«Для того, щоб у щорічних доповідях про права людини міжнародних гуманітарних місій відображалась об’єктивна інформація, Україна повинна вимагати доступу таких організацій до окупованих Російською Федерацією територій», - наголосила Ірина Геращенко.

Політик також зазначила, шо українська влада має боротись за звільнення, деокупацію та реінтеграцію українських територій та людей, які фактично опинились в заручниках окупаційної влади. У цьому зв’язку Перший віце-спікер відзначила, що Закон України щодо реінтеграції Донбасу (№2268-VIII від 18.01.2018), є важливим і для Криму, адже норми Закону спрямовані на повне відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаному кордоні.

Особливої уваги було надано питанню незаконних виборів президента Росії в Криму, які держава-окупант планує провести 18 березня 2018 року.

«За ці чотири роки окупації, в Криму відбулась насильницька паспортизація. Українців змусили прийняти паспорт РФ тільки тому що у них немає іншого шляху», - зауважила Ірина Геращенко та додала: «важливо, щоб не тільки Україна, але і всі наші міжнародні партнери наголошували на неможливості проведення виборів російського президента в Криму, так як це фактично є визнанням крадіжки українського півострова».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко подякувала міжнародним партнерам за солідарну позицію у питанні санкцій проти РФ та закликала продовжити спільну боротьбу за реінтеграцію тимчасово окупованих територій України.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, виступаючи на форумі нагадав, як чотири роки тому, 26 лютого 2014 року, в Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг на підтримку територіальної цілісності України, який об’єднав як представників кримськотатарського народу так і проукраїнських активістів. За його словами, після чотирьох років окупації півострова, міжнародна спільнота на жаль не знайшла відповіді, яким чином протидіяти такому міжнародному злочину Росії.

Рефат Чубаров поінформував, що у період із травня по листопад 2017 року робоча група, до якої увійшли фахівці-правознавці, політики та вчені напрацювала зміни до розділу 10 Конституції України щодо статусу Криму. Голова Меджлісу кримськотатарського народу висловив сподівання, що погодження зазначених напрацювань відбудуться на поточній сесії з огляду на важливість документа й для реінтеграції українського півострова.

Зі словами підтримки українського народу у прагненні відновити територіальну цілісність нашої Держави також виступили міжнародні партнери: депутат Європарламенту Ребекка Хармс та Посол США в Україні Марі Йованович.

«Наша позиція дуже чітка - Крим є Україною, і санкції, пов'язані з Кримом, діятимуть доти, доки Україна не візьме під свій контроль Крим», - заявила Марі Йованович.

Окрім того, Марі Йованович наголосила, що питання деокупації Криму залишається на порядку денному міжнародних організацій, зокрема ООН.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00