«Для повноцінної імплементації Угоди про асоціацію Верховна Рада і Уряд мають приділяти більше уваги роботі над законопроектами у цьому напрямі», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час конференції «Підсумки імплементації угоди про асоціацію між Україною та ЄС за 2017 рік та подальші плани».

Ірина Геращенко повідомила, що за підсумками роботи у 2017 році Верховна Рада України виконала свої зобов’язання за Угодою про асоціацію на 30%. Політик вважає проблемним питанням те, що 85% законопроектів, які належать до імплементацій Угоди, розроблені й подаються народними депутатами, а не Урядом. За її словами, чимало таких документів неякісні та не відповідають європейському законодавству.

Ірина Геращенко акцентувала увагу, що в Уряді й досі не створено структуру, яка би здійснювала комплексну експертизу поданих до Верховної Ради законопроектів на відповідність праву ЄС. Перший віце-спікер нагадала, що відповідний урядовий підрозділ до 2010 року працював при Міністерстві юстиції України, був знищений за часів президентства Януковича, але й досі ця структура не відновлена. 

Політик зазначила, що найближчим часом парламент має розглянути та ухвалити близько 56 законопроектів, які стосуються імплементації Угоди. Ірина Геращенко вважає, що всі документи, зокрема й законопроект про Антикорупційний суд мають пройти експертизу на відповідність нормам ЄС.

Інформуючи присутніх про роботу Верховної Ради у сфері протидії корупції політик зауважила, що ця робота має бути системною та охоплювати докорінні зміни у всіх сферах. Вона підкреслила, що створення Антикорупційного суду не вирішує усіх проблемних питань у сфері судочинства й наголосила на необхідності серйозної реформи всієї судової системи.

Перший віце-спікер відзначила важливу роботу Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та офісу Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України і наголосила на необхідності обрання голови Комітету з питань євроінтеграції.

Також вона поінформувала, що наступного тижня спікер і прем‘єр презентують спільну «дорожню карту» Уряду і Парламенту щодо імплементації Угоди.

Ірина Геращенко також перерахувала ключові досягнення в сфері виконання Угоди й відзначила, що реформа децентралізації наразі є однією із найуспішніших. В той же час політик зауважила, що представники регіональної влади в Україні сьогодні потребують додаткової консультативно-дорадчої допомоги від наших партнерів, аби повністю використовувати можливості співпраці.  

Перший віце-спікер подякувала представниками ЄС за активну допомогу, що надається Україні на шляху імплементації Угоди про асоціацію. Політик висловила сподівання, що у 2018 році комунікація між Урядом, Парламентом, громадським сектором та міжнародними партерами України вийде на новий рівень.

Підбиваючи підсумки імплементації Парламентом Угоди про асоціацію у минулому році, Ірина Геращенко наголосила на необхідності інтенсифікації роботи, в першу чергу в сфері інтелектуальної власності, реформи митниці і транспортного сектору.

Також вона наголосила на важливості продовження роботи у сфері протидії корупції та національної безпеки і оборони, що, зокрема, потребує ухвалення законопроекту «Про національну безпеку України», захисту прав людини, зокрема й протидії домашньому насильству.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе перерахувала пріоритети проєвропейських реформ в Україні на поточний рік. Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що одним ключових пріоритетів України у виконанні Угоди про асоціацію цього року буде наближення до європейських правил у галузі санітарії та фітосанітарії, питанні безпечності харчових продуктів.

Серед інших пріоритетних напрямків вона назвала реформи митної галузі та у сфері охорони довкілля. «Ми сподіваємося, що зможемо домовитися із Парламентом щодо законопроекту про екологічну оцінку, який ми так і не змогли ухвалити цього року», - заявила Віце-прем’єр.

Голова представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі заявив, що протягом останніх чотирьох років в Україні зроблено певні кроки для модернізації країни.

«У 2017 році Україна показала прогрес у таких сферах, як санітарне та фітосанітарне регулювання, енергетика та енергоефективність, довкілля, цифрові та фінансові технології. Водночас більшу увагу необхідно приділити цього року сфері інтелектуальної власності та авторського права, митній сфері, питанням оподаткування, здоров’ю населення,” — сказав Хьюг Мінгареллі.

Він наголосив, що зазначені сфери потребують додаткової уваги та доопрацювання.

«Важливо досягти швидких рішень щодо митниць та оподаткування, щоб український ринок став частиною європейського. Наразі ми маємо 10 млрд. євро та 13 великих проектів, щоб гармонізувати українське законодавство», — підкреслив голова Представництва ЄС в Україні.

«Імплементація Угоди про асоціацію – це наша спільна відповідальність», - підкреслив Хьюг Мінгареллі.   

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00