У заході, організованому Комітетом з питань промислової політики та підприємництва і Комітетом з питань фінансової політики та банківської діяльності, взяли участь народні депутати, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, виробничих підприємств, бізнес-асоціацій, громадських організацій, експерти.

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, відкриваючи круглий стіл, наголосив: «спочатку потрібно пояснити всім українцям про що йде мова: експортно-кредитне агентство, навіщо воно потрібно, що відбувається, коли його в країні, на жаль досі немає».


Він нагадав, що Закон про експортно-кредитне агентство (ЕКА) був прийнятий Верховною Радою ще наприкінці 2016-го року в результаті майже дворічної роботи та дискусій, і вступив у силу 1 січня 2017 року. Минув більш ніж рік, а українського ЕКА й досі немає. «Для його створення є всі умови, чому ж ЕКА не створено і не підтримує українських виробників несировинної продукції на іноземних ринках?», - запитав народний депутат.

В.Галасюк також зазначив: «закон про ЕКА ретельно напрацьовували і відшліфовували кращі  економісти та фінансисти країни, щоб надати комплексну фінансову підтримку українським виробникам-експортерам несировинної продукції та збільшити український експорт на мільярди доларів. Так, як це робиться в усьому світі, - через страхування і гарантування експортних контрактів, часткову компенсацію відсоткових ставок за експортними кредитами. ЕКА допомагає виробникам через ефективну «фінансову обгортку» зробити їхню продукцію більш конкурентною на зовнішніх ринках та, відповідно, радикально збільшити обсяги експорту».

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України-Торговий представник України Наталія Микольська у виступі наголосила на тому, що необхідно зробити, щоб вже цього року відбувся запуск експортно-кредитного агентства. Вона зазначила, що це зніме велику частину запитань, які є в українського бізнесу, розвіє велику частину міфів, які існують як в бізнесі, так і в експертному середовищі, в ЗМІ щодо експортно-кредитного агентства, і дасть можливість далі рухатися для того, щоб експортно-кредитне агентство дійсно працювало для українського експортера.

В обговоренні взяли участь представники центральних та місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, виробничих підприємств, бізнес-асоціацій, громадських організацій, експерти.

Учасники засідання у виступах наголошували, що із запуском експортно-кредитного агентства в Україні запізнилися на роки.

Керівники великих підприємств, громадських об’єднань зараз зосереджені на тому, як швидко буде втілено в життя ідея створення даної установи, адже сьогодні є реальна можливість реалізувати цей проект.

Уряд має найближчим часом прийняти рішення і ця установа буде зареєстрована.

Наголошувалося на необхідності чіткого і посиленого контролю з боку представників законодавчої влади, профільного комітету Верховної Ради за тим, щоб експортно-кредитне агентство запрацювало вже в цьому році. Все залежить від наполегливості кожного представника чи то державних органів влади, чи державних підприємств чи бізнесу.

У виступах також зверталася на таке важливе питання як фінансування. Наголошувалося, що кошти, виділені на створення ЕКА, не забезпечать розв’язання цієї проблеми. Тому потрібно буде розглядати питання про збільшення фінансування на діяльність агентства. Зокрема, пропонувалося, що одним із джерел збільшення фінансування може бути спецфонд про приватизацію великої кількості підприємств.

Учасники круглого столу також зазначали, що у зв’язку зі створенням ЕКА доцільно розглянути питання про створення іпотечного банку, який займатиметься страхуванням експортних ризиків, фінансуванням проектів всередині країни тощо.

«Для того, щоб запрацювало експортно-кредитне агентство, потрібно щоб в Україні запрацювала вся експортна система», - наголошувалося у виступах.

Перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко, підсумовуючи, повідомив, що за результатами круглого столу пропонується ухвалити резолюцію, в якій зазначити: «учасники круглого столу, обговоривши виконання Кабінетом Міністрів вимог Закону №1792-19 про забезпечення масштабної експансії експорту товарів, робіт, послуг українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту, вважають за доцільне звернутися до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана та вимушені констатувати, що станом на 30 січня 2018 р. вимоги Закону «Про експортно-кредитне агентство», в тому числі в частині строків створення ЕКА не виконані».

Учасники круглого столу вимагають припинення порушення законності та забезпечення виконання норм Закону України «Про експортно-кредитне агентство» та невідкладного створення Українського експортно-кредитного агентства. UK">

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18