Про це йдеться у Звіті про роботу Комітету Верховної Ради України у закордонних справах за 2017 рік.

У вищезазначений період Комітетом проводилась робота з оновлення та вдосконалення законодавчої бази зовнішньополітичної діяльності України, включаючи парламентську експертизу та підготовку до ратифікації міжнародних договорів України загальнодержавного значення.

Так, за цей період роботи Комітетом проведено 23 засідання, на яких підготовлено і розглянуто 174 питання, переважна більшість з яких – проекти законів та постанов, що стосувалися багатьох аспектів зовнішньої політики та зовнішніх зносин України, ратифікації різногалузевих міжнародних угод, зокрема щодо зовнішньоекономічної діяльності, міграційних та інших питань, які віднесені до компетенції Комітету.

Як головний, Комітет опрацював 38 проекти законів України, постанов та інших актів Верховної Ради України, з них 28 прийнято в цілому (25 законів України та низку постанов та інших актів Верховної Ради України).

Так,  7 грудня 2017 року було прийнято в першому читанні Закон України «Про дипломатичну службу», на разі Комітет у закордонних справах проводить підготовку до його розгляду Верховною Радою України у другому читанні.

Законопроект розроблено з метою регламентування правового статусу посадових осіб дипломатичної служби, визначення особливостей діяльності органів дипломатичної служби, встановлення порядку присвоєння дипломатичних рангів, а також упорядкування фінансування і матеріально-технічного забезпечення органів дипломатичної служби.

Основним завданням законопроекту є встановлення нових правових та організаційних засад функціонування дипломатичної служби як державної служби особливого характеру, яка полягає в професійній діяльності посадових осіб дипломатичної служби, пов’язаній із реалізацією зовнішньої політики України, захистом її національних інтересів у сфері міжнародних відносин, а також прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном.

Серед ратифікаційних законопроектів, прийнятих Верховною Радою України, значне місце займають базові політичні  угоди, такі як   ратифікація Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою, приєднання до Протоколу про сталий туризм до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат та ін.

У зв’язку з ескалацією збройної агресії Російської Федерації проти України, Комітет приділяв значну увагу опрацюванню чисельних звернень та заяв Верховної Ради України до міжнародної спільноти з метою деескалації ситуації.

За результатами проведеної роботи було прийнято такі постанови та інші акти Верховної Ради України, зокрема: «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії Російської Федерації проти України», «Про Звернення Верховної Ради України щодо Остаточного звіту Місії Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зі спостереження за виборами до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року» та «Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій».

24 травня 2017 року Верховна Рада України схвалила Рекомендації парламентських слухань на тему: "Актуальні питання зовнішньої політики України", які були проведені 7 грудня 2016 року, у яких, виходячи з необхідності послідовної реалізації актуальних для сьогодення ключових завдань зовнішньої політики України у контексті забезпечення національних інтересів України, була надані низка рекомендацій державним органам України.

У порядку виконання контрольних функцій за дотриманням і реалізацією положень Конституції України та законів України  Комітет  співпрацював з центральними органами виконавчої влади, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Рахунковою палатою, використовуючи надані ними матеріали, висновки та інформацію з метою вдосконалення законодавчого забезпечення зовнішньополітичної діяльності України.

Так, 18 жовтня 2017 року були проведені спільні комітетські слухання комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони та на тему: «Наближення України до стандартів НАТО: перешкоди та досягнення. Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України».

Під час слухань, зокрема розглядалися питання стану справ з впровадженням Урядом міжвідомчої координації співробітництва з НАТО, результатів виконання Річної національної програми (РНП) у першій половині 2017 року, виконання завдань Стратегічного оборонного бюлетеня України у контексті впровадження Комплексного пакету допомоги НАТО на підтримку України у першій половині 2017 року, перспектив ухвалення законодавства щодо реформування Служби безпеки України, підготовки нормативно-правових актів щодо змін до Закону України «Про основи національної безпеки України», проміжних результатів інформаційно-роз’яснювальної роботи в рамках виконання органами державної влади плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017 рік, впровадження рекомендацій НАТО стосовно імплементації Резолюції РБ ООН 1325 (жінки, мир, безпека) та утворення інституту радників з гендерних питань у секторі безпеки і оборони України тощо.

У слуханнях взяли участь: народні депутати – члени комітетів у закордонних справах, з питань національної безпеки і оборони та з питань європейської інтеграції, а також представники органів виконавчої влади України, науково-дослідних установ, громадських організацій, ЗМІ та представники іноземних дипломатичних установ, акредитованих в Україні.

За результатами комітетських слухань були прийняті Рекомендації.

За звітній період за ініціативи Комітету  також були проведені:

             спільний захід комітетів у закордонних справах і з питань європейської інтеграції разом з делегатами Річних загальних зборів Світового Конгресу українців з нагоди відзначення 50-річчя існування та діяльності СКУ;

             круглий стіл на тему: «Ключова роль України в енергетичній безпеці Європи»;

             круглий стіл на тему: "Стратегія зовнішньої політики України";

             круглий стіл на тему: «Експортна стратегія України (дорожня карта стратегічного розвитку торгівлі України 2017-2021 років)»;

             круглий стіл на тему: "Стратегія щодо Донбасу: зовнішньополітичний, економічний та гуманітарний вимір";

             круглий стіл на тему: "Угода про вільну торгівлю з Канадою: нові горизонти для України";

             круглий стіл на тему: "Вісім державницьких пріоритетів для України. Виклики на 2017 рік».

Комітет постійно тримав на контролі та заслуховував інформацію Міністерства закордонних справ України, інших центральних  органів  виконавчої влади щодо проблемних питань зовнішніх зносин, які виникали протягом звітного періоду.

На засіданнях Комітету неодноразово заслуховувалася інформація заінтересованих органів виконавчої влади щодо міжнародно-правової ситуації у зв’язку з анексією Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та ескалацією військового конфлікту на сході нашої країни.

У звітному періоді Комітет приділяв увагу розвитку зовнішніх відносин, при цьому виходячи з того, що питання зміцнення і поглиблення власне міжпарламентських стосунків є важливою складовою зовнішньої політики України.

Члени Комітету активно працювали практично в усіх постійних делегаціях Верховної Ради України у цих організаціях:  ПА РЄ (Ар’єв І.В.- голова Постійної делегації, Вовк В.І., Льовочкіна Ю.В., Гузь І.В.),  ПА ОБСЄ (Присяжнюк О.А. – заступник Голови  Постійної делегації), ПА НАТО (Ларін С.М.) та ін.

Завдяки активній роботі членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи у зв’язку з триваючими  агресивними діями Російської Федерації проти України вдалося домогтися жорсткої реакції ПАРЄ, зокрема,  продовження  до кінця 2017 року введених Асамблеєю  санкції щодо російської делегації - призупинення до кінця 2017 року прав делегації РФ у ПАРЄ.

Постійна делегація Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, сформована з народних депутатів восьмого скликання проводила серйозну і важливу роботу у рамках ОБСЄ, спрямовану на захист інтересів України.

В ході участі у щорічній літній сесії делегації вдалося внести дві резолюції:  «Щодо посилення енергетичної безпеки в регіоні ОБСЄ» та  «Відновлення суверенітету та територіальної цілісності України».

Комітет активно займався розбудовою організаційної структури двостороннього міжпарламентського співробітництва. Під егідою Комітету утворено і діє 90 депутатських груп з міжпарламентських зв‘язків з парламентами зарубіжних країн. У 2017 році народними депутатами України було ініційовано утворення  депутатських груп дружби з такими країнами як: Республіка Македонія, Республіка Ісландія, Республіка Мальта, Малайзія, Ліхтенштейн, Туніська Республіка, Республіка Колумбія, Ефіопія, Північно-Африканська Республіка, Республіка Нігерія.

Одним з головних напрямів роботи депутатських груп є визначення та узгодження зі своїми іноземними колегами пріоритетів розвитку договірно-правових відносин України з відповідними країнами, а також залучення зарубіжного досвіду для розвитку вітчизняного законодавства.

В рамках міжпарламентського обміну керівництвом Комітету було проведено низку  прийомів делегацій комітетів іноземних парламентів, що опікуються питаннями зовнішніх зносин, зокрема, представників парламентів  Ірану, Азербайджану, Грузії, Фінляндії та ін.

У звітний період було проведено понад 355 протокольних зустрічей керівництва Комітету з іноземними парламентськими делегаціями, послами, представниками різних зарубіжних інституцій. Під час цих зустрічей були обговорені перспективи співпраці, спрямованої на підтримку розвитку співробітництва на економічному, фінансовому та політичному рівнях, а також питання створення та діяльності депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з відповідними країнами.

Зазначеному вище сприяли регулярні контакти Комітету та його секретаріату з підрозділами МЗС України з метою координації дій з питань  забезпечення взаємодії Верховної Ради України з парламентами зарубіжних країн та міжнародними організаціями, в яких функціонує парламентський вимір.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30