На засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики було винесено одразу два питання, які стосуються проблеми перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Насамперед Комітет у порядку контролю заслухав представників Головного слідчого управління Національної поліції України та Київської міської прокуратури № 9, які розслідують недавні факти застосування сили проти знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях» Радіо Свобода. Учасники розмови (парламентарії, представники силових відомств, журналіст Михайло Ткач), обговоривши деталі резонансних подій, висловивши свої зауваження й побажання, відзначили певний прогрес у розслідуванні подій біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» та перевищення влади працівниками служб охорони. У підсумку прийнято рішення залишити питання на контролі Комітету та повернутися до його розгляду в січні 2018 р.

Наступним був аналіз ситуації, пов’язаної з блокуванням невідомими телеканалу «NewsOne»; представники цього мас-медіа повідомили парламентаріям свою версію подій, що відбувалися кілька днів тому. Члени Комітету констатували: дії протестувальників, які блокували роботу телестудії, є перешкоджанням законній професійній діяльності засобу масової інформації. Під час розмови парламентарії торкнулись також важливих аспектів інформаційної безпеки держави та ролі журналістів у їх забезпеченні.

Було розглянуто два законопроекти, які безпосередньо стосуються проблем інформаційної безпеки та головними з розгляду яких визначено Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Перший – внесений народними депутатами України Вікторією Сюмар, Дмитром Лубінцем, Оленою Кондратюк проект Закону про мораторій на підвищення тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (№ 7291). Проект має певну передісторію: пропозиції щодо вирішення питання, якого він стосується, неодноразово вносилися Національною спілкою журналістів України, Незалежною медіа-профспілкою України, Українською асоціацією медіа-бізнесу, іншими громадськими організації.

За результатами обговорення Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про мораторій на підвищення тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей прийняти в першому читанні за основу.

Аналогічне рішення було прийнято й щодо спрямованого на протидію пропагандистській машині держави-агресора проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора (№ 7299). Цим поданим народними депутатами України Вікторією Сюмар, Оленою Кондратюк та Ольгою Черваковою проектом пропонується, зокрема, надати Міністерству інформаційної політики України право замовляти виробництво передач, метою яких є розвінчування ворожих міфів, а також розширити повноваження керівництва Національної суспільної телерадіокомпанії України, пов’язані з трансляцією передач про заходи на території країни-агресора.

Розгляд проекту Закону про ринки капіталу та регульовані ринки, внесеного народними депутатами України Русланом Демчаком, Михайлом Довбенком, Павлом Різаненком, Максимом Поляковим, Дмитром Святашем, Іваном Мірошніченком (№ 7055) парламентарії вирішили з технічних міркувань перенести на інший час.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50