Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

А.Парубій повідомив, що сьогодні відзначається День Збройних Сил України. «В цей день ми згадуємо кожного українського воїна. Глибока подяка і шана сучасним українським лицарям, які в цю хвилину захищають нас з вами та мирне життя в усій країні. Здоров’я вам, воєнної удачі, надійного плеча побратима і нехай кулі оминають вас. Перемоги вам наші воїни, усім нам! Слава Україні!», - наголосив він.

Головуючий далі повідомив, що із запрошених осіб підтвердив свою участь керівник Служби безпеки України Василь Грицак. Керівники САП і НАБУ повідомили, що вони у відрядженні і не зможуть прибути на засідання Верховної Ради.

Він повідомив також, що запросив сьогодні керівника СБУ, Генерального прокурора і запропонував заслухати їх о 12 годині 30 хвилин, а до того часу розглянути ряд важливих законопроектів по захисту дітей інвалідів і протидії домашньому насильству, які підтримує весь зал.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Із заявами виступили представники депутатських фракцій.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

У першому читанні вони розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткових гарантій соціального захисту дітей-інвалідів №2912.


Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткових гарантій соціального захисту дітей-інвалідів".

Законодавчим актом запроваджуються додаткові гарантії соціального захисту для неповнолітніх дітей-інвалідів, які мають будь-які види порушень функцій організму ІІ-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії І-IV ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення І чи ІІ групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, шляхом надання батькам таких дітей права:

на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, або можливості за їх бажанням проходити військову службу за місцем проживання;

на звільнення з військової служби (при цьому вони можуть продовжувати військову службу, якщо вони висловили таке бажання).

Законом внесено відповідні зміни до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” і статті 26 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу”.

Закон прийнято з урахуванням техніко-юридичних і редакційних правок, зокрема цифри «ІІ-IV» замінено цифрами «III-IV», а цифри «I-IV» - цифрами «II-III».

Проект Закону зареєстровано за №2912.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами".

Законом імплементовано у чинне кримінальне і кримінальне процесуальне законодавство України положення Конвенції Ради Європи «Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цим явищем» (Стамбульської конвенції).

Відповідні зміни внесено до низки статей Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України.

Цими змінами прописано додаткові обтяжуючі обставини, що не обмежені фактом шлюбу - якщо особа перебуває в громадянському шлюбі з кривдником, є екс-подружжям або тільки зустрічається, до кривдника будуть застосовані обтяжуючі обставини. До пом’якшуючих обставин віднесено застосування сили особою, що сама була жертвою, по відношенню людини, яка виступала кривдником.

Законом встановлено обмеження можливості наближення кривдника до жертви насилля. Якщо насильні дії відбувалися по відношенню до дитини чи у її присутності, злочинець позбавляється права спілкуватися та бачитися з дитиною.

Законом також встановлено механізм позбавлення прав кривдника на носіння зброї. На винесення вироку матимуть вплив факти переслідування жертв як фізичні, так і за допомогою телефонних дзвінків, смс, листів.

Закон прийнято з урахуванням техніко-юридичних правок.

Проект Закону зареєстровано за №4952.

 

Народні депутати розпочали розгляд правок до підготовленого до другого читання проекту Закону про запобігання та протидію домашньому насильству №5294.

Парламентарії розглянули 347 правок. Розгляд правок буде продовжено на пленарному засіданні у четвер з 348-ї правки.

Народні депутати продовжують заслуховувати керівників правоохоронних органів про ситуацію, яка склалася в органах по боротьбі з корупцією.

А.Парубій повідомив, що до Верховної Ради України прибули Голова Служби безпеки України Василь Грицак і Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Головуючий поінформував про порядок заслуховування керівників і надав слово для виступу Голові Служби безпеки України Василю Грицаку.

Голова СБУ поінформував народних депутатів про завдання, які виконують підрозділи СБУ, зокрема, по боротьбі з корупцією.

Генеральний прокурор Юрій Луценко поінформував про ситуацію, яка склалася в органах по боротьбі з корупцією, зокрема, про результати роботи НАБУ і Генеральної прокуратури за десять місяців.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак і Генеральний прокурор Юрій Луценко відповіли на запитання депутатських фракцій і народних депутатів.

Головуючий надав слово Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко, яка повідомила, що сьогодні щодня відбуваються наради з представниками правоохоронних органів стосовно звільнення заручників, які можуть буди звільнені до новорічних та різдвяних свят.

І.Геращенко подякувала СБУ та Генеральній прокуратурі за роботу, які вони зараз проводять, щоб це відбулося.

І.Геращенко звернулася до керівників з проханням протидіяти будь-яким спробам з боку деяких політичних сил та політиків зірвати звільнення заручників, яке має відбутися в рамках мінських домовленостей.

Головуючий закрив ранкове засідання.

 


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00