Український Жіночий Конгрес - майданчик не лише для обміну думками та ініціативами, а й для долучення дедалі більшої кількості жінок до активної громадянської позиції. На цьому наголосили організатори Конгресу співголови Міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості».

Як зазначила народний депутат Олена Кондратюк, ідея проведення такого заходу виникла давно, ще в 2011 році. «І от нарешті в нас з’явився єдиний майданчик, де ми можемо обмінятися думками, зініціювати, щоб все більше жінок долучалися до активного способу життя і до активної громадської позиції», - зауважила парламентарій. За словами народного депутата Марії Іонової, перший Український Жіночий Конгрес – «це результат тієї багаторічної роботи, яку ми та наші колежанки проводили в парламенті спільно з громадським сектором та міжнародними партнерами». «Нам дуже важливо обговорити проблеми, шляхи їх вирішення та мати певні результати вже до наступного форуму», - підкреслила вона. У свою чергу народний депутат Світлана Войцеховська наголосила, що «сьогодні існує унікальна можливість, коли на Конгресі є представники законодавчої та виконавчої гілок влади, велика кількість експертів і представників громадських організацій». «Ми можемо говорити про те, що в нас ці проблеми є, певну роботу вже проведено і ми мусимо разом прописати домашнє завдання на майбутнє», - додала парламентарій.

Під час першого дня роботи Конгресу було проведено три дискусійні платформи «Роль жінки в суспільно-політичному житті країни: погляд зсередини та погляд зовні», «Жінки, мир та безпека», «Втомились мовчати! Запобігання та протидія гендерно обумовленому насильству проти жінок».

Учасники обговорення сфокусували увагу на необхідності більшого залучення жінок до процесу прийняття рішень. «75% жінок-держслужбовців не мають керівних посад. На державній службі в деяких міністерствах ми маємо більше 85% жінок. Коли ми говоримо про заступників міністрів, то з них 40% жінки. Це вже великий прогрес, раніше такого ніколи не було. Серед членів Уряду цей показник – 8,5%. Нам є ще над чим працювати, аби більше залучити жінок до прийняття рішень», – заявила віце-прем‘єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, варто подолати стереотип в суспільстві з приводу того, що політика – то нежіноча справа.

У ході дискусійної платформи щодо ролі жінки в забезпеченні миру та безпеки було акцентовано увагу на обмеженнях для жінок на військовій службі. Генерал-бригадир, начальник штабу Армії Норвегії Інгрід Г’єрде, аналізуючи ситуацію в своїй армії, підкреслила, що жінки мають такі ж права та перспективи, як і чоловіки. «Норвезький сектор оборони має в своїх рядах жінок офіцерського складу і це важливо. Жінки на будь-якому рівні можуть зростати в посаді і отримати підтримку з боку чоловічої статі», – підкреслила Інгрід Г’єрде. А от в українській армії, за висновками виступаючих, варто розширити кількість посад для жінок-військовослужбовців. Присутній на дискусії міністр оборони України Степан Полторак пообіцяв всіляко сприяти в цьому процесі, а також працювати над відміною обмежень при вступі дівчат до військових ліцеїв.

На дискусійній платформі учасники Конгресу привернули увагу до необхідності прийняття Україною Стамбульської конвенції, а також обговорили міжнародний досвід подолання гендерно-обумовленого насильства.

Сьогодні учасники Конгресу проводять чотири дискусійні платформи: “Розширення економічних можливостей та прав жінок”, “Успішні жінки – успішні громади! Або подолання жінками перешкод та суспільних викликів у місцевих громадах”, “Гендер в освіті та роль медіа в інформаційно-просвітницькій діяльності щодо гендерних питань”, а також “Жіноче лідерство та менторство . Не конкурентки, а партнерки!”. Стосовно гендерних підходів в освіті народний депутат, співголова МФО "Рівні можливості" Світлана Войцеховська наголосила на необхідності змін програми підготовки майбутніх вчителів. «Потрібні абсолютно прості рішення – починаючи від змін в дошкільному вихованні, змін в навчальних програмах, до змін програми навчання майбутніх вчителів, а також програм перекваліфікації тих, хто вже працює», - зазначила парламентарій і додала: «Оскільки реформа має бути не тільки в підвищенні заробітної плати вчителям, не тільки в створенні опорних шкіл, а в першу чергу має бути зміна свідомості тих, хто навчає. Це надзвичайно важлива і складна робота».

За результатами роботи першого Українського Жіночого Конгресу буде ухвалено Резолюцію для імплементації урядом та парламентом.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00