Члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів №7277.

Законопроект спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів.

Реалізація проекту Закону, на думку авторів, дозволить зменшити заборгованість по аліментам та забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти, що в свою чергу сприятиме захисту їхніх прав.

Законопроектом пропонується спростити порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника, запровадити нові засоби примусового виконання рішень, які можуть вживатися тільки до боржника, в якого наявна заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, а також впровадити новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт. Зокрема, у законопроекті пропонується встановлення припису, відповідно до якого передбачається, що у випадку наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, питання тимчасового виїзду дитини за межі України на строк, що перевищує один місяць, самостійно вирішує той з батьків, з яким рішенням суду визначено місце проживання дитини.

Відповідні зміни пропонується внести до Закону «Про виконавче провадження», Кодексу України про адміністративні правопорушення, Сімейного, Цивільного, Цивільного процесуального кодексів, законів «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про судовий збір», «Про Національну поліцію».

Члени Комітету загалом підтримали та позитивно оцінили положення законопроекту щодо посилення відповідальності батьків за неналежне виконання свого обов’язку по утриманню дитини та вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів.

Водночас вони зауважили, що 3 жовтня 2017 року Верховною Радою прийнято Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», згідно якого Цивільний процесуальний кодекс викладається в новій редакції. Однак, запропоновані законопроектом зміни вносяться до Цивільного процесуального кодексу в редакції 2004 року.

Крім того, на думку членів Комітету законопроект містить положення, які є дискусійними та можуть викликати певні зауваження, які разом з тим в певній мірі можливо доопрацювати під час підготовки цього законопроекту до другого читання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50