У слуханнях взяли участь народні депутати-члени Комітету, представники Міністерства фінансів, центральних органів виконавчої влади та судової гілки влади, бізнес-асоціацій, експерти, платники податків.

Голова Комітету Ніна Южаніна, відкриваючи слухання, зазначила, що це друге актуальне питання, яке виникло за останні роки і воно потребує спільного обговорення з суспільством, з представниками бізнесу, експертами, парламентаріями, Урядом для того, щоб прийняти зважене рішення і щоб ця тема не продовжувала висіти невирішеною.

Н.Южаніна нагадала, що Законом №1797 було запроваджено механізм зупинки реєстрації податкових накладних і розрахунків коригувань з попереднім відпрацюванням цієї зупинки з 1 квітня по 1 липня цього року в тестовому режимі, тобто без фактичного зупинення реєстрації таких податкових накладних і розрахунків коригувань. З 1 липня система і механізм зупинки почав застосовуватися в повному обсязі з блокуванням реєстрації великої кількості податкових накладних.

Комітет разом з Урядом працював над тим, як убезпечити платників податків від такої масової зупинки. «І справді шукали механізми, які можна було викласти в критеріях, які запобігали б масовому блокуванню. Адже мета запровадження цього механізму була пов’язана виключно з тим, щоб «скрутки» та інші маніпулювання податкових кредиток, незважаючи на систему електронного адміністрування ПДВ, продовжували існувати в системі і набули масового характеру. Тобто весь фіктивний ПДВ сконцентрувався саме в «скрутках» і для того, щоб побороти «скрутки» ми шукали дієвий засіб, який був би виписаний безпосередньо в законі, а не у вигляді експериментів чи якихось механізмів, щоб після застосування такого непопулярного засобу, як блокування податкових накладних, все ж таки дійти до мети - податковий кредит, який пройшов успішно реєстрацію, є безапеляційним. Головна мета - побороти «скрутки» і безапеляційність податкового кредиту, який проходить систему реєстрації. Тому цілі і завдання, які ми ставили перед собою, ми намагалися досягти через всю ту систему виписаних підзаконних актів, якими займалося Міністерство фінансів і які безпосередньо в роботі має застосовувати Державна фіскальна служба», - зазначила голова Комітету.

За словами Н.Южаніної, Комітет намагається удосконалити цю систему. «Якщо не можна її удосконалити, то ми маємо усвідомлювати, яка кількість податкових накладних може продовжуватися реєструватися і хто від цього буде страждати і чи при цьому «скрутки» припинилися, які обсяги «скруток» зараз і чи поборола їх вся система», - зазначила вона.

Міністр фінансів Олександр Данилюк у виступі погодився з тим, що проблема існує і її треба вирішувати. «Ми готові шукати рішення», - сказав він і запропонував не підтримувати законопроект «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних» №7115 як такий, що несе великий корупційний ризик і ризики втрат бюджету. За його словами, це ті гроші, з яких фінансується і медицина, і освіта. Ці гроші просто зникають.

О.Данилюк також запропонував оперативно розглянути законопроект «Про внесення зміни до статті 201 Податкового кодексу України щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» №7240 щодо мовчазної згоди і підтримати його в парламенті, наступного тижня провести засідання робочої групи при Мінфіні та на професійному рівні з представниками бізнесу, у яких зараз є труднощі, проговорити пропозиції щодо змін критеріїв і підходів до блокування, уточнити вимоги до форми рішень комісій ДПС щодо результатів розглядів наданих підтверджуючих документів, щоб унеможливити розмиті та незрозумілі формулювання причин відмови з боку ДПС в реєстрації податкових накладних.

Міністр, завершуючи виступ, сказав, що Міністерство фінансів проти запровадження механізмів, які створюють ризики втрат бюджету.

Учасники слухань заслухали доповіді представників ДПС, бізнес асоціацій та експертів.

Висловлені під час слухань пропозиції будуть враховані в резолюції Комітету з обговореного питання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50