Захід проведено Парламентською асамблеєю Ради Європи в рамках проекту «Зміцнення здатності Парламенту реалізувати стандарти та політики Ради Європи в Україні». Він є складовою Плану дій Ради Європи щодо України на 2015-2017 рр. та відповідає резолюціям ПАРЄ стосовно України.

Семінар покликаний сприяти підвищенню здатності Апарату Верховної Ради виконувати законодавчу, організаційну, адміністративну, фінансову та іншу роботу Парламенту, а також підтримувати членів Верховної Ради при виконанні їх компетенцій відповідно до Регламенту Верховної Ради.

Участь у семінарі взяли співробітники Апарату Верховної Ради, секретаріатів профільних комітетів парламенту, представники ПАРЄ; Венеціанської комісії, відповідних департаментів Ради Європи, експерти Ради Європи.

Відкрили захід Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради Петро Боднар та Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

У своєму вступному слові Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради Петро Боднар висловив вдячність Раді Європи за підтримку. «Рада Європи – наш надійний партнер у формуванні сильної правової держави, заснованої на європейських принципах», - сказав Петро Бондар і додав, що у час розвитку нам особливо важливим є позитивний досвід європейських партнерів. Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради зауважив, що «сьогодні в українському парламенті актуальним є питання поправок до Регламенту, йдеться і про законопроект № 5522 і про зобов’язання, які взяла на себе Верховна Рада України, прийнявши Постанову «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України». «Важливим є те, що ці зміни відбуваються під прискіпливою увагою як української громадськості, громадських організацій, так і світової експертної спільноти», - сказав Петро Бондар і наголосив, що головною метою змін законодавчої процедури  – є підвищення якості законодавчого процесу.

Висновок Венеціанської комісії щодо Закону «Про Регламент Верховної Ради України» учасникам семінару представив колишній керівник Апарату Сенату Франції, експерт Венеціанської комісії Алан Делькамп. Він нагадав, що Венеціанська комісія у своєму висновку зазначає, що запропоновані правки до Регламенту Верховної Ради України спрямовані насамперед на узгодження тексту Регламенту Верховної Ради України з текстом Конституції України і є важливим кроком у започаткуванні реформи, покликаної підвищити ефективність роботи парламенту. Серед іншого він висловив сподівання, що ці висновки також дадуть поштовх для подальших реформ, котрі підвищать ефективність Верховної Ради України.

Керівник центру верховенства права Українська правнича фундація, член Венеціанської комісії від України Сергій Головатий акцентував увагу на національних аспектах виконання положень Конституції. Він нагадав, що саме у цей день, 9 листопада, 1995 року на флагштоку перед приміщенням Ради Європи було встановлено державний прапор України. За його словами, Україна стала членом Ради Європи, що символізувало собою вибір європейського шляху розвитку. «Це була перша міжнародна організація, окрім ООН, де був прапор України», - розповів Сергій Головатий, який був учасником тих подій. Він розповів, що на той час в Україні діяв Конституційний договір, а Конституцію було ухвалено через рік. За його словами, деякі положення Основного Закону, з огляду на тодішній склад парламенту, були результатом компромісу. Експерт зазначив, що ці норми є чинними і досі, хоча Венеціанська комісія напродукувала за ці роки стільки рекомендацій та висновків, напрацювала таку методологічну базу, що, здавалось би можна було взяти і змінити це.

Серед іншого він піддав критиці велику кількість законопроектів, які вносяться на розгляд парламенту і висловився за створення відповідної парламентської інституції, яка б виконувала роль «своєрідного фільтра від законодавчого спаму». Він висловився стосовно існування імперативного мандату, прав та функцій коаліції у парламенті та щодо прав опозиції. Окремо Сергій Головатий акцентував увагу на необхідності підвищення політичної культури.

У ході семінару наголошувалося, що офіційним джерелом інформації про потреби України у вдосконаленні парламентських функцій та процедур є останній Висновок Венеціанської комісії щодо Закону «Про Регламент Верховної Ради України» та звіти, складені в результаті моніторингових візитів ПАРЄ до України. Останній візит з метою моніторингу виконання Україною своїх обов’язків та зобов’язань було проведено співдоповідачами ПАРЄ у лютому 2016 р. Результати візиту відображені у Резолюції ПАРЄ 2145 (2017) щодо функціонування демократичних інститутів в Україні. У висновках пропонуються вдосконалення, необхідні для демократичного функціонування Верховної Ради, прийняття належних законів у відповідності зі стандартами та політиками Ради Європи.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30