Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

 

Прийнято Закон «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Вища освіта України") між Україною та Європейським інвестиційним банком».

Верховна Рада України ратифікувала Фінансову угоду (Проект "Вища освіта України") між Україною та Європейським інвестиційним банком, підписану 19 грудня 2016 року в м. Брюсселі, яка набирає чинності з дня набрання чинності цим Законом.

Відповідно до Фінансової угоди по залученню позики для реалізації проекту «Вища освіта України» Європейський інвестиційний банк (далі - ЄІБ) надає кредит в сумі 120 мільйонів євро. Також буде залучено 10 мільйонів євро гранту від фонду E5P.

З боку української сторони передбачається співфінансування проекту (зокрема податкових та митних платежів) за рахунок коштів державних вищих навчальних закладів - учасників проекту та/або з інших джерел, не заборонених законодавством.

Позичальником ресурсів ЄІБ виступатиме Україна в особі Міністерства фінансів України. Відповідальним виконавцем визначено Міністерство освіти і науки України.

Кінцевими бенефіціарами Проекту будуть державні вищі навчальні заклади, що відповідатимуть визначеним в рамках реалізації Проекту критеріям.

Процентна ставка: фіксована або плаваюча (вид ставки, яка застосовується, визначається Позичальником на дату вибірки).

Загальний період погашення позики: до 20 років з дати надання відповідного траншу кредиту (в тому числі пільговий період по погашенню основної суми боргу до 5 років).

Умови погашення: рівними частками щодо основної суми боргу або фіксованими платежами, що складаються з основної суми боргу та процентів.

Проект Закону зареєстровано за №0160.

 

Прийнято Закон «Про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження».

Верховна Рада України постановила:

Приєднатися до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, яка набирає чинності для України в перший день другого місяця після внесення Україною депозитарію Конвенції документа про приєднання.

Конвенція, укладена згідно з Рішенням Ради 2013/94/ЄС від 26 березня 2012 р., встановлює положення про походження товарів, що продаються згідно із відповідними угодами, укладеними між Договірними сторонами.

Країни-учасниці Конвенції в рамках угод про вільну торгівлю використовують ідентичні преференційні правила походження товарів на основі діагональної кумуляції: товари, які отримали статус походження в одній із країн, можна використовувати у виробничих процесах у будь-якій з інших країн без втрати ними статусу походження.

Учасниками Конвенції є 23 Договірні Сторони, серед яких країни ЄС та ЄАВТ, Туреччина, Албанія, Македонія, Йорданія, Чорногорія, Сербія, Фарерські острови, Марокко, Алжир, Туніс, Палестина, Боснія і Герцеговина, Єгипет, Ізраїль, Молдова. У процесі приєднання до Конвенції знаходиться Грузія.

Приєднання України до Конвенції забезпечить збільшення можливостей для преференційного експорту вітчизняних товарів на перспективні зовнішні ринки та залученню українських виробників до європейських та трансрегіональних ланцюгів створення доданої вартості.

Проект Закону зареєстровано за №0167.

 

За результатами голосування не прийнято проект Закону про ратифікацію Угоди про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК №0161.

Народні депутати приступили до розгляду поправок до проекту Закону про житлово-комунальні послуги №1581-д.

Заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак нагадала, що законопроект було прийнято за основу 2 лютого 2016 року, 16 травня його було передано Комітету для підготовки на повторне друге читання.

За час опрацювання законопроекту до повторного другого читання надійшло 103 правки. Всього налічується 543 правки, 343 з яких враховано, 194 відхилено як такі, що суперечать концепції законопроекту.

А.Бабак зазначила, що 30 правок внесено членами Комітету як структурні.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти його у повторному другому читанні та в цілому у редакції Комітету.

А.Бабак наголосила на важливості та актуальності прийняття законопроекту сьогодні для кожного українського споживача.

Народні депутати розглянули 474 правки з 543-х.

Розгляд правок буде продовжено на наступному пленарному засіданні.

Головуючий закрив ранкове засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15