Засідання відбулося 1 листопада у м. Торецьку Донецької області. Члени Комітету під час засідання також побували у містах Костянтинівка, Краматорськ та Авдіївка, де 2 листопада відвідали водопровідну та каналізаційну насосні станції, оглянули пошкоджені та частково відновлені об’єкти соціальної інфраструктури та житлового фонду.

Засідання Комітету відбулося під головуванням Першого заступника голови Комітету Д.Андрієвського за участі народних депутатів - заступників голови Комітету А.Бабак, П.Сабашука, А.Шиньковича, секретаря Комітету В.Сташука, членів Комітету О.Марченка, А.Ревеги, Віце-прем’єр-міністра-Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Г.Зубка, Голови Донецької облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації П.Жебрівського, уповноважених осіб Мінрегіону, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Офісу ЮНІСЕФ в Україні, керівників районних військово-цивільних адміністрацій, науковців, керівників КП «Компанія «Вода Донбасу» та теплопостачальних підприємств.

На засіданні Комітету обговорювалися питання водопостачання в Донбасі, реабілітації пошкодженої інфраструктури населених міст та забезпечення стабільного проходження опалювального сезону, який Донецька область розпочала вчасно.

Особливу увагу було приділено проблемним питанням діяльності КП «Компанія «Вода Донбасу», яке має українську реєстрацію, забезпечує централізованим водопостачанням більшу частину населених пунктів Донецької області та працює по обидві сторони збройного конфлікту. В цілому системою централізованого водопостачання КП «Компанія «Вода Донбасу» охоплено 289 населених пунктів з яких 162 (1,51 млн. чол.) знаходяться на підконтрольній території Україні і 127 (2,23 млн. чол.) на непідконтрольній території Україні. У зв'язку з поділом на контрольовані території структурні підрозділи та об'єкти розділені за територіальною ознакою, в результаті чого КП «Компанія «Вода Донбасу» повинно здійснювати аварійні роботи у зоні активних бойових дій. Крім того, особливу проблему становить відсутність можливості доставки матеріалів, обладнання, реагентів та реактивів з території України, необхідних для здійснення технологічного процесу підготовки, знезараження та здійснення постійного контролю якості питної води на об'єктах, які перебувають на непідконтрольної території, функціонування яких вже більше року забезпечується необхідними матеріалами за рахунок поставок гуманітарних місій: ЮНІСЕФ, Міжнародної місії Червоного Хреста, ПРОООН.

Учасники засідання також наголошували на негайному вирішенні таких проблемних питань:

- несвоєчасного розрахунку державного бюджету по пільгах та житлових субсидіях, що катастрофічно впливає на фінансовий стан житлово-комунальних підприємств, підготовку до опалювального періоду та його сталого проходження;

- невирішеність житлових проблем внутрішньо переміщених осіб, що визначено низкою нормативно-правових актів.

- відсутності державного фінансування компенсації витрат за спожиту електроенергію, пов'язаних з перекиданням води, яке передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2012 № 280 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Часткова компенсація витрат за спожиту електроенергію, пов'язаних з перекиданням води»;

- постійного зростання тарифів на електроенергію для підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, які здійснюють перекидання води в маловодні регіони, що унеможливлює встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на рівні економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво;

- перегляд порядку конкурсного відбору підрядних будівельних організацій для відновлювальних робіт на об’єктах соціальної інфраструктури та житлового фонду;

- не визначеність питання про поділ кредиторської заборгованості ОКП «Донецьктеплокомуненерго» на 2 зони відповідальності, що позбавляє підприємство можливості отримувати номінації, не дивлячись на укладені договори.

За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення взяти до відома інформацію з розглянутих питань.

Проект рішення виїзного засідання Комітету було прийнято за основу з дорученням секретаріату Комітету доопрацювати його з урахуванням пропозицій та зауважень, наданих учасниками виїзного засідання до 9 листопада ц.р. Узгоджений сторонами проект рішення розглянути на засіданні Комітету 15 листопада 2017 року.

Члени Комітету також вирішили сприяти розгляду до кінця поточної сесії на пленарних засіданнях підготовлених Комітетом законопроектів, спрямованих на стабільну роботу житлово-комунального господарства (про житлово-комунальні послуги (реєстр. №1581-д), про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб'єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні (реєстр. №6578), про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії (реєстр. №7083).

За результатами виїзного засідання Комітет направить лист Кабінету Міністрів з проханням опрацювати проблемні питання забезпечення сталого функціонування тепло-, водопостачальних підприємств Донецької та Луганської областей протягом опалювального сезону 2017-2018 років з рекомендацією вжити необхідних заходів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00