У заході взяли участь народні депутати, представники Українського інституту національної пам'яті, міністерств юстиції, культури, економічного розвитку і торгівлі, представники інших державних органів, інститутів, асоціацій, а також науковці та громадськість.

Координував проведення заходу голова підкомітету з питань з питань засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні Андрій Іллєнко.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович поінформував учасників щодо стану виконання положень Закону, зокрема, в частині здійснених заходів, спрямованих на підвищення поінформованості громадськості про злочини, вчинені представниками комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, проведеної уповноваженими суб’єктами роботи з демонтажу пам’ятників, пам’ятних знаків відповідно до вимог Закону, перейменування населених пунктів, районів, бульварів, вулиць, інших об’єктів топоніміки населених пунктів, назви яких містили символіку комуністичного тоталітарного режиму.

В.В’ятрович зупинився на проблемних аспектах виконання Закону, серед яких необхідність внесення змін до Конституції України з метою перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей, перейменування ще дев’яти населених пунктів, окремих юридичних осіб та географічних об’єктів.

Водночас перший заступник Міністра культури С.Фоменко звернула увагу на те, що наказом Міністерства культури №838 «Про внесення змін до Порядку обліку об’єктів культурної спадщини», пункт 5.1 Порядку доповнено новим абзацом, відповідно до якого пам’ятки (пам’ятники, пам’ятні знаки), присвячені особам та подіям, визначеним Законом, включенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України не підлягають. При цьому, Київською міською, обласними державними адміністраціями було надано перелік, що складається з 947 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, які визнано такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Учасники заходу також заслухали інформацію Міністерства юстиції щодо прийнятих рішень про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки юридичних осіб, політичних партій, інших об’єднань громадян, друкованих засобів масової інформації вимогам Закону.

Також заслухано інформацію стосовно розроблення та вдосконалення навчальних посібників, програм з питань історії комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, підготовлену Міністерством освіти і науки.

Представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Державного комітету телебачення і радіомовлення України зупинилися на окремих питаннях виконання вимог Закону теле/радіо мовниками.

Під час «круглого столу» відбулася презентація звіту від громадськості «Реформа у сфері політики пам’яті: проміжні підсумки виконання «декомунізаційних законів», підготовленого експертами Лабораторії законодавчих ініціатив в рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Голова підкомітету з питань з питань засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні Андрій Іллєнко, підсумовуючи, зазначив на необхідності довести до відома народних депутатів - членів Комітету з питань правової політики та правосуддя інформації про результати «круглого столу» та винести на засідання Комітету рекомендацій щодо виконання положень Закону, а також вдосконалення законодавства про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50