У засіданні взяли участь члени Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму народні депутати України, депутати Сейму Республіки Польща, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, представники органів місцевого самоврядування, громадськості та бізнесу.

Розпочинаючи свій виступ, голова Комітету Артур Палатний подякував керівництву міста Одеси та Одеської області за надану можливість провести виїзне засідання Комітету на Одещині. Подякував колегам з Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму, які прийняли запрошення і приїхали в Україну.

А. Палатний зазначив, що зустріч присвячена темі: «Розвиток туризму в Одеській області, як ефективний приклад успішної співпраці влади та бізнесу на регіональному рівні».

Голова Комітету наголосив, що україно-польські відносини – тривалі і міцні. У 2016 році в Польщі з України побувало понад 10 мільйонів осіб, переважно, з туристичною метою, а з Польщі в Україні – більше мільйона. Республіка Польща для України стала вікном у Європу. Багато українських туристів розпочинають свої європейські тури саме з Польщі, зокрема, з Варшави, з Кракова, відвідують визначні польські місця та історико-архітектурні пам’ятки.

Також А. Палатний підкреслив, що Комітет прагне посилити україно-польське співробітництво у сфері туризму, відкрити Україну для поляків по-новому. «Адже Одеса, яка нас сьогодні гостинно приймає, справжня перлина українського морського і культурного туризму. Після анексії Криму Російською Федерацією туристичний потік на Одещину збільшується з кожним роком і ми прагнемо, щоб серед цих відпочиваючих, були і наші польські друзі», – зазначив він.

А. Палатний запевнив, що Одещина може пишатись не тільки Чорним морем та великою кількістю морських курортів, а й історичною спадщиною, що важливо для шанувальників історико-культурного туризму. «І ми віримо та сподіваємось, що українське північне Причорномор’я стане чудовою альтернативою Балтійському морю та Балканам для наших польських друзів, а наша зустріч принесе конкретні результати», –  заявив голова Комітету.

Заступник голови Одеської обласної ради Юрій Дімчогло у своєму виступі висловив вдячність голові Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму А. Палатному за те, що засідання Комітету відбувається саме на Одещині і запевнив, що це сприятиме покращенню відносин між мешканцями Одеської області і Польщі. Він поінформував, що останнім часом Одеська обласна рада повністю змінила стратегію щодо розвитку туризму в області. «Виділяються кошти на різноманітні проекти, які сприяють розвитку туризму, проводиться багато культурних і туристичних заходів, що приваблюють туристів, як з України так із-за кордону, а це в свою чергу призвело до збільшення туристичного потоку на Одещину», – зазначив Ю. Дімчогло.

Заступник Одеського міського голови Павло Вугельман під час зустрічі підкреслив, що, завдяки підтримці держави, в Одесі сформована ефективна система взаємодії влади, бізнесу та громадських організацій. Усі ініціативи в сфері туризму реалізуються досить оперативно, у найкоротші строки.

Також, завдяки зв’язкам з сусідніми країнами і їх інвестиціям, в Одесі з’явилися нові парки (Стамбульський і Грецький), які є прикладом  співпраці між містами.

П. Вугельман наголосив, що сьогодні Польща є однією з пріоритетних країн у виборі одеситами місця для відпочинку. Завдяки реконструкції одеського аеропорту і відкриття авіарейсів до польських міст, з’явилася можливість збільшення кількості туристів між Польщею та Україною. «Одеса активно підтримує багаторічну співпрацю з польськими містами: Лодзь є побратимом Одеси, а Гданськ і Варшава - містами-партнерами. І нас дуже радує, що польських туристів в Одесі з кожним роком стає більше», – підсумував П. Вугельман.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук повідомив, що цього року вперше за останні роки з державного бюджету виділено кошти на розвиток туризму в областях України. За його словами, Одеса є лідером у просуванні туристичних продуктів і з'єднанні багатонаціональних культур. М. Тітарчук зауважив, що розвиток туризму в Україні є пріоритетом для держави.

«Щодо співробітництва у сфері туризму між Україною та Республікою Польща створена Робоча група з питань туризму, що діє в рамках українсько-польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. На сьогоднішній день, активне співробітництво України з Республікою Польща також триває у межах інституцій Рамкової Конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат», – зазначив М. Тітарчук.

Заступник голови Комісії з питань фізичної культури, спорту і туризму Сейму Республіки Польща Фальфус Яцек повідомив, що сьогодні польською стороною налагоджено співпрацю з представниками керівництва Києва, Львова, Тернополя та Одеси. Збільшенню потоку туристів сприятиме запуск поїздів сполученням Львів-Перемишль і Одеса-Краків.

Секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова наголосила, що Одеса за своїм туристичним потенціалом є одним з провідних міст в Україні і має всі можливості для розвитку як внутрішнього, так і в’їзного туризму. А. Романова зазначила, що введення безвізового режиму між Україною та країнами Європейського Союзу вносить свою лепту в розвиток туристичних взаємин між нашими державами, адже, насамперед, ефект від візової лібералізації відчувають саме, Україна та Польща. Адже до Польщі виїхало найбільше українців, 58% від загальної кількості тих, хто виїхав закордон останнім часом.

Голова підкомітету з питань туризму Комісії Сейму Республіки Польща Гжегож Яник зазначив, що туризм є одним з головних напрямків розвитку економіки Польщі. Дохід від цієї сфери вже зараз становить 6% ВВП і в майбутньому планується збільшити цей показник до 10%. Для цього значно збільшені кошти в Державному бюджеті на розвиток туризму.

Члени Комітету та запрошені заслухали інформацію начальника управління туризму, рекреації та курортів Одеської облдержадміністрації Л. Круковської та директора департаменту культури та туризму Одеської міської ради Т. Маркової щодо розвитку туризму в області та місті Одесі, радника першого віце-прем'єр-міністра економічного розвитку І. Ліптуги, голови Одеського відділення Спілки поляків України ім. Адама Міцкевича Тадеуша Залуцького.

Члени Комітету та депутати Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму оглянули історичні та культурні пам’ятки,  відвідали Сад скульптур Одеського літературного музею, побували на екскурсії «Польська спадщина Одеси», у парку ім. Т. Г. Шевченка, Білгород-Дністровській фортеці, стадіоні «Чорноморець та відвідали інші історичні пам’ятки.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00