Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський переконаний, що впровадження нової моделі ринку електричної енергії повинне бути забезпечене консолідованими діями парламентського Комітету з питань ПЕК, уряду, НКРЕКП, представники яких входять до Координаційного центру із забезпечення запровадження нового ринку електричної енергії, та всіма учасниками ринку.

На цьому Олександр Домбровський, який є співголовою Координаційного центру із забезпечення запровадження нового ринку електричної енергії, наголосив під час засідання Ради оптового ринку електричної енергії України. Під час заходу відбулося обговорення актуальних проблем впровадження нової моделі ринку електричної енергії в Україні та можливих шляхів їх розв`язання.

На засіданні також йшлося про заборгованість, що існує між учасниками ринку, та проблеми, пов’язані із державною допомогою, яка надається представникам сектору електроенергетики. Парламентарій наголосив на важливості їх швидкого врегулювання та закликав учасників дискусії до спільної синхронної роботи в цьому напрямку: "Є величезні борги на ринку електричної енергії, які до 1 липня 2019 року однозначно потрібно погасити. Щоби ринок почав ефективно працювати, нам необхідно в професійному колі обмінятися думками, аби зрозуміти, як синхронізувати процес запровадження нового ринку електричної енергії".

За підсумком засідання було ухвалено рішення про розробку необхідних законодавчих ініціатив для усунення перешкод у запровадженні нового ринку електричної енергії. До роботи із створення документів планується долучити представників відповідних державних інституцій та електроенергетичного сектору, які зможуть запропонувати на розгляд свої пропозиції щодо врегулювання проблемних питань на шляху реалізації нової моделі ринку електричної енергії.

Довідково. Закон України “Про ринок електричної енергії” було ухвалено Верховною Радою в квітні 2017 року. Він покликаний створити ринкові умови в електроенергетиці України і в такий спосіб дати можливість споживачам обирати постачальників електричної енергії.

Для імплементації документу при Кабінеті Міністрів України було створено Координаційний центр із забезпечення запровадження нового ринку електричної енергії на чолі з віце-прем’єр-міністром Володимиром Кістіоном та Першим заступником Голови парламентського Комітету з питань ПЕК Олександром Домбровським.

Відповідно до положень Закону, передбачено перехідний період у 2 роки від моменту його введення в дію. Цей період  повинен дати можливість усунути наявні проблеми в електроенергетиці та провести реформу з мінімальним дискомфортом для споживачів. Як очікується, нова модель ринку електричної енергії має повноцінно запрацювати з 1 липня 2019 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30