Захід організований трьома Комітетами: у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони.

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники органів виконавчої влади України, науково-дослідних установ, громадських організацій, ЗМІ та іноземні дипломати.

До учасників слухань звернувся Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
"Вступ у НАТО без перебільшення можна віднести до ключових стратегічних завдань Української держави", - наголосив А.Парубій.

Голова Верховної Ради також зазначив, що НАТО - єдина організація в світі, яка здатна зупинити агресію президента Російської Федерації Володимира Путіна. «Україна сьогодні може виступати не лише кандидатом, а й надійним і твердим союзником НАТО», - зазначив він.

.

   Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе у виступі наголосила: «Наша мета сьогодні - почати дискусію з НАТО і державами-членами Альянсу про запровадження Плану дій щодо членства України в НАТО як проміжного чи радше проміжного етапу щодо членства».

І.Климпуш-Цинцадзе вважає, що предметний діалог з НАТО у питанні ПДЧ необхідно поступово налагоджувати і розширювати співпрацю, підвищуючи одночасно рівень сумісності з Альянсом. За її словами, ПДЧ є процедура імплементації Декларації Бухарестського саміту, згідно з якою Україна і Грузія стануть членами НАТО. «Початок цієї процедури, на жаль, затягується. Але, з ПДЧ не можна бути готовим чи не готовим. ПДЧ є інструментом, є механізмом. Він не є гарантією чи ознакою набуття членства. А, власне механізмом до підготовки набуття такого членства. Тому його надання є політичним сигналом», - зазначила вона.

І.Климпуш-Цинцадзе погодилася з Головою Верховної Ради України, що «ми до НАТО не йдемо прохачами. Ми маємо що запропонувати Альянсу і ми пропонуємо саме партнерство».

Учасники слухань обговорили досягнення та виклики Уряду у впроваджені міжвідомчої координації співробітництва України з НАТО, ознайомилися з результатами виконання Річної національної програми (РНП) у першій половині 2017 року та результатами виконання Стратегічного оборонного бюлетеня України у контексті впровадження Комплексного пакету допомоги НАТО на підтримку України у першій половині 2017 року.

Заслухавши та проаналізувавши питання взаємовідносин та співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО), учасники міжкомітетських слухань, відзначили, що інтеграція України у євроатлантичний безпековий простір з метою набуття членства в Організації Північноатлантичного договору на законодавчому рівні є одним з головних пріоритетів національних інтересів України.

Комітети у закордонних справах, з питань національної безпеки і оборони та з питань європейської інтеграції наголошують на необхідності активізувати внутрішньополітичну та зовнішньополітичну роботу з питань євроатлантичної інтеграції України.

За результатами обговорення учасники слухань запропонували надіслати відповідні рекомендації Верховній Раді України, Президентові України, Кабінету Міністрів України для інтенсифікації процесу євроатлантичної інтеграції, успішного виконання Україною Річних національних програм, скорішого досягнення Україною критеріїв, необхідних для початку виконання Плану дій щодо членства в НАТО та отримання запрошення від Альянсу приєднатися до Організації Північноатлантичного договору у якості повноправного члена.


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31