Голова Комітету України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря наголосив на нагальній необхідності для України ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це він заявив у Брюсселі під час спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин  і міжнаціональних відносин та підкомітету Європейського Парламенту з прав людини.

"Україна взяла на себе зобов’язання ратифікувати Римський статус Міжнародного кримінального суду, однак питання ратифікації було відкладено до середини 2019 року. Заручники та люди, які постраждали від порушень прав і свобод людини під час військового конфлікту на Сході та анексії Криму чекають на активні дії від нас", - сказав Григорій Немиря.

Він зазначив: "Ми могли не зволікати, а ратифікувати Римський статут вже наступного року, і відкрити тим самим шлях до приєднання України до Міжнародного кримінального суду. Це стало б сильним аргумент у боротьбі з агресією Росії проти нашої держави".

Голова Комітету також нагадав, що ратифікація Римського статуту - це одне із зобов'язань нашої держави згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, та зауважив, що в українському законодавстві немає поняття злочинів, які розглядаються МКС (злочини геноциду, злочини проти людяності, військові злочини та злочини агресії).

Експерт Центру громадянських свобод Олександра Романцова заявила, що ратифікація Римського статуту є пріоритетною для громадських організацій, які займаються документуванням порушення прав людини, воєнних злочинів, а також інших міжнародних злочинів як в Криму, так і на Донбасі, є пріоритетною.

"Ми вважаємо, що було б логічним ще до кінця 2018 року ратифікувати Римський статут цим складом парламенту", - сказала вона і додала: "При цьому ми спостерігаємо певне небажання у парламенті включатися у цей процес. Тому ми запропонували інші альтернативи: це законопроект, створений платформою правозахисних організацій, який гармонізує наше законодавство з нормами міжнародного гуманітарного права".

За словами Олександри Романцової, цей законопроект  розроблявся понад півтора року правозахисниками та експертами і зараз знаходиться на стадії погодження урядовим комітетом.

"Ми сподіваємося, що саме цей законопроект дасть можливість національним судам відповідно до міжнародних норм кваліфікувати те, що відбувається в Криму та на Сході України",- сказала вона.

У  засіданні, яке проводилося вперше в історії взаємовідносин Європарламенту з парламентськими комітетами країн, що не входять до ЄС, брали участь голова Комітету з прав людини Григорій Немиря, Голова підкомітету Європейського Парламенту з прав людини П'єр Антоніо Панзері, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, народні депутати України - члени Комітету з прав людини, члени підкомітету Європарламенту з прав людини, представники громадських організацій та експерти.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30