У Верховній Раді України відбулося засідання круглого столу на тему: «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом: об’єднуємо зусилля для подолання епідемії». Ініціаторами його проведення стали народні депутати, які створили міжфракційне депутатське об’єднання з метою консолідації зусиль у боротьбі з багаторічною епідемією туберкульозу (ТБ) в Україні. Участь у заході, з якого розпочала роботу Парламентська платформа боротьби з туберкульозом, взяли парламентарії, представники органів виконавчої влади, міжнародних організацій, громадянського суспільства, пацієнти та люди, котрих торкнулася проблема туберкульозу.

Відкриваючи круглий стіл, народний депутат Сергій Кіраль повідомив: «На жаль, проблема туберкульозу в Україні залишається однією з найактуальніших. Щорічно в нашій державі туберкульоз діагностується у понад 30 тисяч осіб, а це 4 нові випадки щогодини, кожен восьмий хворий помирає. Тому ми ініціювали створення Парламентської платформи боротьби з туберкульозом, яка сприятиме консолідації зусиль державних, міжнародних та громадських  організацій, що працюють у цій сфері».

Він зауважив, що створення такого об’єднання обумовлене необхідністю, окрім вирішення на законодавчому рівні питань, пов’язаних з ліквідацією ТБ, «ефективно співпрацювати з усіма дотичними органам виконавчої влади, чути пацієнтів, виділяти бюджети на боротьбу з хворобою, взаємодіяти з громадським сектором, а також з парламентами інших країн». Окремими завданням Парламентської платформи парламентарій назвав сприяння захисту прав людей, яких торкнулася проблема туберкульозу.

Про важливість підтримки пацієнтів під час лікування та врахування їхніх потреб з власного досвіду розповіла учасникам заходу колишня пацієнтка та автор книги «Світ в мені. Сповідь туберкульозника» Ольга Кліменко. «Пацієнт з будь-яким діагнозом це, насамперед, людина, яка потребує допомоги та підтримки. Життя в самотності, безпомічності, життя без роботи і можливості влаштування, життя, в якому тільки від того наскільки сильна сьогодні побічна дія ліків залежатиме як пройде твій день», - сказала вона і додала: «Важливо, щоб люди, які проходять лікування могли розраховувати на всю необхідну людську та професійну підтримку, щоб успішно закінчити його. Ми маємо за мету запровадження в нашій країні амбулаторної форми лікування. Коли пацієнт, за умови медичних показань, мав би право вибору - лікуватися в диспансері, чи вдома, з регулярним відвідуванням та підтримкою соціального працівника».

Іншим важливим завданням Парламентської платформи є забезпечення сталого державного фінансування програм та заходів, спрямованих на боротьбу з туберкульозом. «Ми маємо гроші, маємо ліки, маємо нові протоколи лікування. Тепер наша задача змінити систему таким чином, щоб вона працювала для пацієнта, а не сама на себе. Маємо зробити так, щоб люди отримали доступ до якісної діагностики та ефективного лікування», - наголосила в.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Учасники круглого столу зазначили, що необхідність переходу до комплексних, орієнтованих на пацієнта систем амбулаторної протитуберкульозної допомоги, виникає у зв’язку з критичною ситуацією, що склалася в Україні та у всьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії з розповсюдженням мультирезистентного туберкульозу (МРТБ). Наша держава входить до п’ятірки країн світу з найважчим тягарем МРТБ. Цю форму хвороби діагностують у кожного другого з тих, хто захворів повторно, та у кожного четвертого із тих, хто захворів уперше.

«У наданні якісної, орієнтованої на потреби людини протитуберкульозної допомоги, організації громадянського суспільства довели свою ключову роль. Зокрема, завдяки поєднанню медичної, соціальної та психологічної підтримки показник виліковності мультирезистентного туберкульозу покращився вдвічі. Майже 80% пацієнтів, хворих на МРТБ, одужали! Це дійсно вражаючий результат, враховуючи, що в середньому в Україні успішність лікування у таких пацієнтів лише 42%», - повідомив виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков. Він акцентував увагу на важливості «забезпечити стійкість фінансування дієвих підходів для виявлення і лікування туберкульозу».

Під час круглого столу наголошувалося, що завдяки підтримці Парламентської платформи боротьби з туберкульозом стане можливим досягти стійких результатів, затвердити відповідні бюджети та здійснити вагомий громадський вплив, необхідний для подолання стигми й підвищення обізнаності громадян щодо захворювання. Така практика підтримки парламентаріїв у боротьбі із захворюванням успішно впроваджується вже у багатьох країнах. З 2014 року у світі діє унікальна міжнародна мережа Глобальний Кокус проти ТБ, що об’єднує понад 1500 членів парламентів зі 130 країн.

«Глобальні політичні дії вкрай необхідні, щоб привернути увагу до проблеми туберкульозу - захворювання, яке забирає більше життів, ніж будь-яка інша інфекція в світі. Ми наближаємось до важливого моменту в боротьбі з викоріненням ТБ - зустрічі ООН високого рівня з питань туберкульозу у 2018», - зазначила регіональний директор Глобального Кокусу проти ТБ у регіоні Східної Європи та Центральної Азії Розанна Флурі та привітала створення Української Парламентської платформи боротьби з туберкульозом.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28