Члени Комітету заслухали інформацію щодо використання коштів, виділених за ініціативою Комітету Кабінетом Міністрів Міністерству оборони, на розосередження озброєння та військової техніки, підвищення рівня захищеності небезпечних об’єктів зберігання боєзапасу Збройних Сил після подій на військових складах поблизу населених пунктів Сватове і Балаклія на засіданні 4 жовтня.

Голова Комітету Сергій Пашинський на початку розгляду питання зазначив, що за півроку Генеральним штабом не було виконано жодного з прийнятих Комітетом раніше рішень щодо розосередження існуючий складів та арсеналів, щодо освоєння виділених додатково коштів і ще цілого комплексу заходів.

Він повідомив, що головною проблемою невиконання цих доручень Начальник Генерального штабу назвав ту, що залізниця не дає вагонів для перевезення боєприпасів.

С.Пашинський повідомив, що запрошені - Міністр оборони С.Полторак, Начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України В.Муженко на засідання не прибули. Він повідомив, що Міністр оборони вчора поінформував Комітет про те, що він сьогодні перебуває з робочою поїздкою у Польщі. Від Начальника Генерального штабу ніякої інформації про причину відсутності не отримано.

Голова Комітету нагадав, що Начальник Генерального штабу несе відповідальність за зберігання боєприпасів і техніки на складах.

Члени Комітету заслухали Заступника Міністра оборони Ігоря Павловського, який поінформував про наслідки ситуації, що склалася після вибухів боєприпасів на складах у м. Балаклея. За його словами, виконання заходів живучості та протипожежної безпеки з зберігання боєприпасів Збройних Сил здійснюється відповідно до програми забезпечення живучості та вибухопожежонебезпеки арсеналів, баз та складів озброєння Збройних Сил України, яка затверджена у 1996 р., але фактично виділення ресурсів за цією програмою було розпочато у 1999 р.

І.Павловський повідомив, що загальний обсяг фінансування за програмою живучості у 2017 р. 290,8 млн. грн. За його словами, фактично кошти на фінансування почали надходити наприкінці липня поточного року. Станом на сьогодні надійшло 91 млн. грн. Він також повідомив, що проблемних питань щодо використання коштів немає і вони будуть використані повністю до кінця року за централізованими видатками. Зараз роботи тривають.  

Представник ПАТ «Укрзалізниця» повідомив, що з усіх заявлених на перевезення вантажів були виконані всі, тобто 100% виконано. За його словами, заяви про невиділення вагонів для перевезення боєприпасів не мають підстав.

Голова Комітету повідомив, що сьогодні члени Комітету відвідали третій по величині після Балаклеї і Калинівки склад.

Народний депутат Тетяна Чорновіл зробила загальний висновок після відвідання цього складу: «якщо ми не змінимо умови зберігання боєприпасів ризик знищення цих боєприпасів з різних причин є надзвичайно високим».

Т.Чорновіл також повідомила, що на складі, який відвідали народні депутати, ситуація є прямо протилежною тій, що була у Калинівці - все на високому рівні, але це все не відповідає умовам нинішньої гібридної війни в Україні. Головною проблемою, за її словами є те, 60% боєприпасів зберігаються відкрито.

Народні депутати під час обговорення зазначали, що відсутня система обліку і відповідальність за ситуацію на складах та арсеналах, наголошували на необхідності посилення охорони цих об’єктів, кращому застосуванні сучасних технічних засобів охорони.

Члени Комітету пропонували за результатами заслуховування прийняли ряд рішень:

звернутися до Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України щодо звільнення начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України Муженка В.М.;

звернутися до Президента України з пропозицією проаналізувати інституційну спроможність Генерального штабу ЗСУ виконувати свої обов’язки по забезпеченню захищеності небезпечних об’єктів зберігання боєзапасу Збройних Сил України;

звернутися до Міністра оборони України щодо звільнення начальника Військової служби правопорядку Криштуна І.Л.;

Кабінету Міністрів України терміново провести нараду щодо забезпечення належного фінансування всієї потреби зберігання та складування боєприпасів, включаючи будівництво складів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30