Проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд» №6536 передбачається внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів „Про регулювання містобудівної діяльності”, „Про архітектурну діяльність”, „Про основи містобудування” в частині встановлення ефективного механізму контролю за дотриманням вимог законодавства щодо необхідності створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Необхідність прийняття законопроекту під час обговорення на засіданні Комітету обгрунтовувалася тим, що внаслідок проведення антитерористичної операції в країні збільшується чисельність людей з порушеннями опорно-рухового апарату та зору.

Відповідно до Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю Україна взяла на себе зобов’язання вживати належних заходів для забезпечення особам з інвалідністю доступу нарівні з іншими громадянами до об’єктів фізичного оточення, транспорту, інформації, засобів, зв’язку тощо. Ці заходи повинні включати, зокрема, виявлення й усунення перепон і бар’єрів, що перешкоджають забезпеченню доступності за принципами універсального дизайну, і поширюватися на будинки, дороги, транспортні засоби, інші внутрішні та зовнішні об’єкти.

Зазначена вимога передбачена Законом України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, яким, зокрема, передбачено необхідність створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю в Україні. Цим Законом не допускається планування та забудова населених пунктів, формування мікрорайонів, проектування, будівництво та реконструкція об’єктів фізичного оточення без пристосування для використання особами з інвалідністю.

Попри це сьогодні значна частина будівель, споруд та об’єктів залишаються не пристосованими до потреб осіб з інвалідністю, що зумовлено недостатньо чітко викладеним положенням щодо необхідності врахування потреб осіб з інвалідністю в більшості нормативно-правових актів з питань архітектурної діяльності та будівництва.

Народні депутати підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, сприятиме посиленню вимог законодавства, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00