Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує Верховній Раді прийняти у першому читанні та за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про закордонних українців" (щодо співпраці із закордонними українцями), № 7033, внесений Кабінетом Міністрів України.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні Комітету.

Також члени Комітету рекомендували парламенту прийняти у першому читанні та за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, № 6692, внесений народними депутатами Денісовою Л.Л., Луценко І.С., Веселовою Н.В. та іншими, з урахуванням зауважень, висловлених під час обговорення.

Під час засідання відбулося обговорення питань, що пов'язані з проведенням спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та підкомітету Європейського Парламенту з прав людини 12 жовтня у Брюсселі. У цьому зв'язку Голова Комітету Григорій Немиря запросив представників громадських організацій взяти участь у зазначеному засіданні.

Йшлося також про проведення урочистого засідання у Верховній Раді України з нагоди відзначення 100-річчя з часу проведення першого Курултаю кримськотатарського народу (6 грудня 2017 р.).

Крім того, було розглянуто звернення члена Комітету Василя Брензовича «щодо порушення прав національних меншин» прийнятим Законом України «Про освіту". "Закон України "Про освіту", ухвалений парламентом за підтримки МОН та Комітету з питань науки і освіти, незважаючи на чисельні зауваження і попередження, зокрема викладені в ухвалі Комітету з прав людини (Протокол засідання №28 від 3 листопада 2017 року) та Рекомендації комітетських слухань від 22 березня 2017 р. щодо стану реалізації Національної стратегії у сфері прав людини у частині забезпечення та захисту прав корінних народів і національних меншин України, грубо порушує права національних меншин, закріплених Конституцією України, іншими законами та міжнародно-правовими зобов'язаннями України на освіту рідною мовою", - сказав В.Брензович і додав: "Пропоную звернутися до Президента України з проханням застосувати вето до цього Закону і повернути його з зауваженнями до Верховної Ради".

Міністр освіти України Лілія Гриневич, присутня на засіданні Комітету, повідомила, що наразі відбулися консультації  з послами іноземних держав та було проведено дослідження щодо цього закону. За її словами, за результатами таких зустрічей було вирішено провести двосторонні консультації щодо імплементації цього закону для кожної національної меншини України.

"Новий Закон України про освіту розширює права національних меншин, а не звужує їх. Цим законом ми забезпечуємо доступ до якісної освіти для усіх українських дітей",- сказала міністр. Вона зауважила: “Ми не можемо допустити, щоб на певних територіях компактного проживання національних меншин відбувалась ситуація, коли ці діти мають тільки дві дороги – залишитись із загальною середньою освітою і не виїжджати за межі свого району через незнання державної мови, або їхати одразу в сусідню країну та вчитись тільки там”.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксана Філіпішина зауважила, що немає підстав у даному випадку говорити про порушення Конституції України, які б призвели до звуження існуючих прав національних меншин України.

Директор Представництва Світового Конгресу Українців в Україні Сергій Касянчук підтримав зазначений Закон України «Про освіту" та наголосив, що СКУ готовий і надалі співпрацювати з МОН щодо його імплементації.

"Я не вважаю, що цей Закон порушує права національних меншин. Цей законодавчий акт повинен працювати",- сказав перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан.

Члени Комітету не підтримали пропозиції В.Брензовича щодо Закону України "Про освіту".

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00