Засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 20 вересня, яке проходило під головуванням Вікторії Сюмар, розпочалося розглядом внесеного з голосу резонансного питання – про інцидент, що стався 15 вересня ц.р. у Кончі-Заспі під Києвом. Йдеться про конфлікт між представниками Управління державної охорони України та знімальною групою програми «Схеми» Радіо Свобода. Як видно з оприлюдненого раніше в мережі Інтернет відео, службовці УДО, котрі здійснювали безпекові заходи в безпосередній близькості від місця проведення приватної вечірки з участю перших осіб держави, застосували щодо телевізійників силу. Про те, як це відбувалося, присутнім на засіданні розповів журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач, який разом з оператором здійснював зйомку на місці події і тим привернув до себе увагу працівників державної охорони. Свій коментар надав також Начальник Управління державної охорони України Валерій Гелетей, котрий повідомив, зокрема, що розпочате ним по гарячих слідах розслідування інциденту перебуває у стадії завершення.

В обговоренні інциденту, що має ознаки перешкоджання професійній діяльності журналістів, брали участь народні депутати України Ольга Червакова, Сергій Висоцький, Юрій Павленко, Олександр Абдуллін, інші члени Комітету. У розмові, яка стосувалася насамперед законодавчих підстав у діях учасників інциденту, неодноразово акцентувалося на необхідності неухильного дотримання основоположних засад свободи слова та забезпечення професійних прав журналістів. Парламентарії просили також уточнити окремі деталі подій вечора 15 вересня (йшлося про відрізок часу від 17-ї до 24-ї години). У результаті, поряд із критичними оцінками, народні депутати висловили низку слушних побажань і пропозицій щодо налагодження конструктивного діалогу між силовими органами і журналістською спільнотою. Було наголошено як на потребі подальшого прискіпливого аналізу й удосконалення нормативно-інструктивної бази у сфері державної охорони, так і на необхідності проведенні різноманітних консультативних заходів, навчань і тренінгів щодо поведінки у подібних ситуаціях. Причому, як підкреслила насамкінець Вікторія Сюмар, таке оволодіння навиками бездоганної поведінки в екстремальних ситуаціях, у здійсненні якого Комітет має намір всіляко сприяти, мало б стати правилом і для силовиків, і для журналістів.

За результатами робочої поїздки членів Комітету Вікторії Сюмар, Олександра Опанасенка та Федора Бендюженка на Одещину (11-12 вересня ц.р.) Комітет прийняв рішення «Про підсумки робочої поїздки у прикордонні райони Одеської області». Документ містить низку рекомендацій Міністерству інформаційної політики України, Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Українському державному центру радіочастот, Концерну РРТ, Державному комітетові телебачення і радіомовлення України, Одеській обласній державній адміністрації, Болградській, Кілійській, Татарбунарській, Кодимській, Роздільнянській райдержадміністраціям щодо розв’язання наявних у зазначених районах проблем інформаційної безпеки. Докладніше з цим рішенням можна ознайомитися на сайті Комітету.

На засідання йшлося також про перспективи прийняття проекту бюджету на 2018 рік щодо фінансування розвитку інформаційної сфери. Перш ніж остаточно визначитися з цим, Комітет має намір приділити належну увагу аналізу ефективності майбутнього використання державних асигнувань. З огляду на це парламентарії погодилися з необхідністю проведення окремого «бюджетного» засідання, яке відбудеться найближчим часом.

Відповідно до Регламенту Верховної Ради України члени комітету розглянули пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи, що надійшли до прийнятого у першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності), внесеного народними депутатами України Олександром Абдулліним та Ольгою Черваковою, реєстраційний № 3454. Всього до законопроекту надійшло п’ять пропозицій від п’яти народних депутатів. За результатами розгляду законодавчої ініціативи напрацьовано текст проекту Закону в редакції Комітету. Прийнято рішення запропоновати Верховній Раді України прийняти цю редакцію в другому читанні та в цілому.

Також у межах предмету свого відання Комітет розглянув проект Закону про меценатство у фізичній культурі і спорті (реєстраційний № 6770 від 19 липня 2017 року), внесений народними депутатами України Тетяною Ричковою, Андрієм Павелком, Максимом Саврасовим, іншими суб’єктами права законодавчої ініціативи, та проект Закону про меценатство у сфері фізичної культури та спорту (реєстраційний № 6770-1 від 1 серпня 2017 року), внесений народним депутатом України Юрієм Березою.

Члени Комітету висловили зауваження стосовно наявності в тілі законопроектів положень щодо інформаційного та/або рекламного забезпечення меценатства у спорті (статті 6 кожного із законопроектів).

Стосовно законопроекту № 6770 висловлено пропозиції щодо виключення статті 6, як такої, що стосується рекламного забезпечення, підтримки змін до статті 9 Закону України «Про рекламу». Було відзначено, що зміни до статті 12 Закону України «Про рекламу» (питання соціальної реклами) не можуть бути підтримані, оскільки запропонована редакція статті відкриває можливості для зловживань.

У частині, що стосується законопроекту № 6770-1, члени Комітету вважають за необхідне частину другу статті 6 перенести в Закон України «Про рекламу».

У зв’язку з цим Комітет прийняв рішення запропонувати профільному Комітетові з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні повернути проект Закону про меценатство у сфері фізичної культури та спорту (реєстраційний № 6770) суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, а проект Закону про меценатство у сфері фізичної культури та спорту (реєстраційний № 6770-1) прийняти за основу, з урахуванням висловленої пропозиції Комітету.

Було розглянуто пропозиції суб’єктів законодавчої ініціативи до внесеного народними депутатами України Вікторією Сюмар, Юрієм Павленком,  Олександром Сочкою, Григорієм Шверком, Ольгою Черваковою, Богданом Онуфриком, Ольгою Кондратюк, Владиславом Севрюковим, Олександром Опанасенком, Федором Бендюженком проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України (реєстраційний № 6565 від 8 червня 2017 року), прийнятого в першому читанні  читанні 5 вересня ц.р. За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому.

Насамкінець Комітет заслухав питання «Про участь у Франкфуртському книжковому ярмарку». Повідомлену заступником Міністра культури України Юрієм Рибачуком інформацію щодо цього важливого міжнародного форуму, у якому Україна цьогоріч братиме участь в оновленому форматі, взято до відома.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00