У Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 19 вересня в порядку контролю заслухано та обговорено питання щодо розроблення та запровадження Єдиного реєстру соціальних виплат, пільг, субсидій, допомог та інших видів виплат.

Голова Комітету Людмила Денісова зазначила, що Комітет вже досить багато часу приділив питанню створення даного Реєстру, який впроваджується Міністерством соціальної політики за співпраці із Світовим банком в рамках Проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» ще з липня 2014 року.

Проте, станом на 19 вересня 2017 року Єдиного реєстру соціальних виплат, пільг, субсидій, допомог та інших видів виплат в Україні й досі не створено, а заходи щодо впровадження цього Проекту не є достатньо ефективними.

Так, за результатами проведення аудитів у 2015 та 2016 роках, Рахункова палата України неодноразово звертала увагу на те, що під час реалізації Проекту не забезпечується аналіз проблем, що виникають, та шляхи їх розв’язання.

Як зазначив заступник Міністра соціальної політики Микола Шамбір, відсутність позитивного результату викликано в першу чергу тим, що компанія-виконавець, яка розробляла прикладне програмне забезпечення інформаційної системи управління, потрапила до «чорного списку» Світового банку та відсторонена від торгів.

Людмила Денісова наголосила, що процедуру торгів розпочато за умов, коли щодо системи, під яку вже замовляються програмні продукти, відсутня узгоджена із суб’єктами соціальної сфери, громадськістю, експертами, науковцями відповідна концепція, а у тендерній документації Мінсоцполітики не враховані питання запобігання ризикам, пов’язаним із захистом інтересів держави в сфері кібербезпеки, що є особливо актуальним в даний час.

До того ж, за висновками експертів, інформаційна система Пенсійного фонду є сучасним апаратно-програмним комплексом з можливістю подальшого розвитку і розширення. Значний обсяг інформації надходить із зовні (ДФС, фонди соціального страхування). На базі системи запущені сервіси - електронна трудова книжка, електронне посвідчення пенсіонера та публічний веб-портал. Система дозволяє забезпечити практично всі види страхування.

Якщо порівнювати з варіантом створення нової системи, на чому наполягає Мінсоцполітики, економія часу може скласти до двох років, а економія коштів - десятки мільйонів гривень. До того ж є можливість швидкої інтеграції будь-яких видів соціального забезпечення.

Члени Комітету з огляду на зазначене, висловили представнику Міністерству соціальної політики пропозицію погодити документацію в рамках проведення торгів із Держспецзв’язку, а також запропоновали Уряду заслухати на своєму засіданні питання стану виконання проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

За результатами обговорення порушених питань Комітетом схвалено відповідні рекомендації.

 

Довідково:

В липні 2014 року між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку укладено угоду про позику на впровадження Проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» на суму 300 млн. доларів США.

Відповідальним за Проект є Міністерство соціальної політики. Мета Проекту - запровадження єдиного інформаційного середовища соціальної сфери.

Мінсоцполітики в липні 2017 року розпочато тендерні процедури щодо організації закупівлі послуг з розробки та удосконалення прикладного програмного забезпечення.

Підготовка до виконання запланованих заходів, їх повільне упровадження, механізми реалізації Проекту та їх закритість для громадськості викликають значну стурбованість у народних депутатів та громадськості.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00