Організувало захід міжфракційне об’єднання «Україні – Євроатлантичний простір».

Відкрила зібрання заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. У круглому столі взяли участь представники міністерств оборони, внутрішніх та закордонних справ, надзвичайних ситуацій, охорони здоров’я, а також експерти з міжнародних організацій. Заступник Голови Верховної Ради зауважила, що обговорення жодною мірою не торкатиметься якогось конкретного закону, чи сталого підходу. «Розуміємо, що проблема розмінування -- на роки, -- наголосила Оксана Сироїд. -- Уже не залишилося живих свідків першої світової, але ми досі знаходимо міни тих часів. У світі є великий досвід розмінування і наш обов’язок усвідомити всі перспективи і наслідки ухвалених нами рішень. Адже вони стосуватимуться багатьох майбутніх поколінь».

У Комітеті з питань національної безпеки та оборони нині працюють над базовим законом, який стосується розмінування території. Робочу групу, яка опікується цією темою, очолює народний депутат Андрій Тетерук. За його словами, в комітеті пройшло абсолютно відкрите обговорення низки законопроектів, до яких надійшло чимало зауважень. Стосувалися вони монополізації такого виду діяльності, як розмінування території. Йшлося також про загрозу певних корупційних ризиків. «Розуміючи проблематику, ми підготуємо законопроект, який зніме всі болючі питання», -- сказав парламентарій. Верховна Рада не ставатиме на жодну зі сторін, підкреслив він, а захищатиме права людей та держави.

Україна одна із найбільш забруднених мінами країн світу поряд із Афганістаном та Сирією, вважають міжнародні експерти. Таку інформацію оприлюднив під час круглого столу представники неурядової організації «The Hallo Trust», яка долучається до робіт, пов’язаних із розмінуванням нашого сходу. У рамках цієї організації вже розпочали розробку карт із розташуванням мінних полів.

Представник Міністерства оборони полковник Максим Комісаров повідомив, що на сході нашої країни роботи з розмінування проводять силами державних служб надзвичайних ситуацій та спеціального транспорту. Залучаються і міжнародні організації, які працюють за кошти донорів. Із початку антитерористичної операції у зоні АТО виявлено 290 тисяч вибухонебезпечних предметів і очищено 25 тисяч гектарів території. За попередніми розрахунками ООН, один рік військового конфлікту веде до десяти років розмінування.

Детальніше про круглий стіл «Гуманітарне розмінування – обов’язок держави» можна дізнатися в публікації «Голосу України» 20 вересня: "Гуманітарне розмінування - проблема на роки"

Гуманітарне розмінування — проблема на роки... http://www.golos.com.ua/article/293794
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50