Відкрила захід голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко. Вона нагадала, що нинішній «круглий стіл» присвячений 50-річчю існування та діяльності Світового Конгресу українців. Г.Гопко зауважила, що нинішня зустріч присвячена обговоренню питань співпраці та пошуку шляхів і напрямків, спрямованих на зміцнення нашої держави. За її словами, ми будемо говорити, як нам разом укріпити нашу незалежність, як зробити нашу державу більш потужною та разом будувати могутню Україну.

Вона надала слово для виступу Голові Верховної Ради України Андрію Парубію. Голова Парламенту нагадав про відзначення 100-річчя української революції, і в цьому контексті наголосив на необхідності збереження політичної єдності всередині країни. Голова Верховної Ради висловив вдячність українській діаспорі за підтримку та єдність з Україною.

Президент Світового Конгресу українців Євген Чолій розпочав свій виступ з вражень від святкових заходів з нагоди Дня Незалежності України. Він зазначив, що участь представників Сполучених Штатів, Канади та Європейського співтовариства в урочистому параді в Києві є свідченням того, що світова спільнота – на стороні України, бо правда є на стороні України. Він наголосив, що це є успіхом української дипломатії та української діаспори. Президент Світового Конгресу українців у своєму виступі акцентував увагу на необхідності надання Україні летальної зброї, на продовженні та посиленні санкцій щодо РФ. Він підкреслив необхідність продовження реформ в Україні, зокрема в галузі охорони здоров’я. Серед іншого президент СКУ нагадав про успіхи України на шляху євроінтеграції та висловив упевненість, що наша держава має стати повноправним членом Європейського Союзу.


Під час заходу виступила також голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Оксана Юринець.

Вона наголосила, зокрема, на тому, що «20 мільйонів українців, які живуть за кордоном, яких об’єднує Світовий Конгрес українців – це 20 мільйонів найвідданіших адвокатів України, бренд-менеджерів, піарників, інформаторів, дипломатів».

За словами народного депутата, необхідна чітка стратегія ефективного  залучення закордонного українства до справ, які стосуються України «і ми потребуємо єдиного органу влади, робота якого була б присвячена всім аспектам зовнішньої міграції».

«Важливо, щоб українці з-за кордону мали можливість приїжджати в Україну, вивчати успішний досвід реалізації спільних проектів та, повертаючись за кордон, розповідати про зміни»,- зазначила О.Юринець. Вона також нагадала про декілька заходів, проведених нещодавно закордонними українцями, а саме: Дні української культури у Відні навесні цього року; у Польщі вперше без фінансової підтримки польського уряду українці організували заходи із відзначення 70-х роковин операції «Вісла»; у Франції днями було відкрито Алею, названу на честь українця Пилипа Коновала (єдиний українець-кавалер Хреста Вікторії - найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені військовики з країн, підлеглих Британській короні); на початку серпня українці в Росії під синьо-жовтими стягами вшанували річницю страчених земляків у Карелії.

О.Юринець побажала всім єдності.

З презентацією на тему «Якщо хочеш змінити світ – надихни дитину» виступив народний депутат Мустафа Найєм. Він зауважив, що так історично склалося, що в Україні голос з-за кордону чують більше, ніж у себе в країні. «Нам важливо чути ваш голос тут», - наголосив народний депутат і закликав представників діаспори доносити світовій спільноті правду про Україну. Парламентарій розповів, що два роки тому в Україні було створено організацію, яка опікується питаннями вивчення англійської мови. Він зауважив, що більшість інформації наші діти отримують в інтернеті російською, тому важливо навчити молоде покоління спілкуватися англійською. Він зазначив, що в Україні вже побували перші 127 волонтерів, які навчали дітей англійській мові. Парламентарій упевнений, що 600 нових волонтерів будуть нашими амбасадорами у світі. Депутат закликав українську діаспору також включатися в цей процес: все, що нам потрібно, щоб люди приїхали в нашу країну. При цьому він висловив сподівання, що через сім років у нас не буде дітей, що не знають англійської. «І ми будемо мати іншу країну», - наголосив він.

Інформація оновлюється.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24