Комітет з питань промислової політики та підприємництва пропонує Верховній Раді прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промисловості, інвестиційної діяльності, захисту та гарантування прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності», №6671.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні Комітету одноголосно.

Проектом, метою якого, як зазначено у Пояснювальній записці, є «забезпечення умов для масштабного стимулювання інвестиційних надходжень в реальний сектор економіки шляхом кардинальної зміни моделі підключення промислових споживачів до інженерних мереж та встановлення справедливих ринкових відносин між замовниками будівництва інженерних мереж (промисловцями, забудовниками, аграріями тощо) та суб`єктами природних монополій», пропонується внести відповідні зміни до Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про інвестиційну діяльність», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про землеустрій», «Про теплопостачання» та ін.

Як зазначалося під час обговорення, законопроектом передбачається скасування плати за приєднання до інженерних мереж для промислового, житлового та громадського будівництва та запровадження економічно справедливої моделі взаємовідносин між замовниками будівництва інженерних мереж та суб`єктами природних монополій. «Ми запропонували принципово нову модель приєднання до мереж (електрика, газ, вода, тепло...). Вона запроваджує прозорість технічної документації монополістів, конкурентність підготовки технічних умов, чіткі покрокові процедури та жорсткі санкції за їх порушення, а також найголовніше - обов'язок викупу монополістами на справедливих ринкових умовах інженерних об'єктів, створених для них інвесторами згідно з наданими монополістами ТУ», - прокоментував голова Комітету Віктор Галасюк і наголосив, що революційна ініціатива внесена на виконання Антикризового плану розвитку економіки. «Відповідно до наданої у відповідь на моє депутатське звернення НКРЕКП інформації, на розвиток та модернізацією власних електричних мереж електропередавальними організаціями в 2016 році передбачалось 3,9 млрд грн., з яких не використано майже 30% або 1,1 млрд грн. По інших інженерних мережах ситуація аналогічна. Тобто монополісти не використовують навіть ті кошти, які збирають через інвестскладову в тарифі, але продовжують "грабувати" інвесторів і промисловців. Ми це виправимо», - додав Віктор Галасюк. Він висловив переконання, що «від нової моделі мають виграти всі: інвестори - через економію капітальних видатків, монополісти - через збільшення обсягів споживання, громади - через інвестиції та податки, держава - через розвиток економіки та фінансову стабільність, а головне усі українці - через нові робочі місця та здешевлення продукції».

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30