Під час відкриття літньої сесії 26 червня Віце-президент Асамблеї А.Гутьєррес наголосив, що боротьба з тероризмом залишається актуальною проблемою, і всі країни мають співпрацювати, щоб знайти нові підходи та механізми для боротьби з тероризмом.

На початку сесії було обрано двох Віце-президентів Парламентської Асамблеї: від Вірменії – Арпін Ховханісян та від Республіки Молдова –Валерія Гілецкі.

Парламентарії ратифікували рішення, прийняте Бюро ПАРЄ 29 травня 2017 року щодо початку роботи органу, який буде досліджувати обвинувачення в корупції в межах Асамблеї і призначення членами цього органу колишнього Голову Європейського суду з прав людини Ніколаса Браца (Велика Британія); колишнього суддю, відповідального за розслідування справ, пов'язаних з тероризмом, Жан-Луї Брюгейра (Франція) та колишню суддю Європейського суду з прав людини Елізабет Фуру (Швеція).

Цього дня також було презентовано звіт Бюро та Постійного комітету. Неодноразово підіймалося питання недовіри до Президента Асамблеї П.Аграмунта і необхідності його відставки.

Член української делегації С.Соболєв відзначив, що останні три місяці були найважчими для Асамблеї через недовіру до Президента Асамблеї та до деяких лідерів політичних груп. "На цій сесії ми маємо вирішити проблему, яка виникає внаслідок того, коли хтось вважає, що він або вона є королем або королевою в Раді Європи; необхідно зробити так, щоб таких проблем більше не було в майбутньому. Ми повинні змусити усвідомити таких людей, що вони були обрані лише завдяки позиціям їх політичних груп та підтримці всієї Асамблеї.

Зараз існує ще одна проблема для Ради Європи - дії, які здійснюють російські політики, війська та спецслужби у Європі та в країнах по всьому світу, серед яких Україна, Грузія, Молдова, Сирія та Північна Корея", - наголосив український парламентарій.

Під час вільних дебатів член української делегації В.Голуб наголосив, що зараз багато країн стали менш захищеними, а міжнародний тероризм стає більш жорстким. "Основна мета терористів - вбивати людей, тим самим підриваючи цивілізований світ. Деякі держави, які не мають наміру дотримуватись міжнародного права, використовують кібер-атаки, щоб підривати незалежність інших держав. Країни, які готові використовувати такі засоби для досягнення своїх імперських цілей, є не менш кримінальними, ніж терористи. Ми завжди повинні мати на увазі, що замість хакерів, які нападають на ІТ-системи, одного дня можуть бути направлені солдати з метою порушення миру та безпеки наших країн, як це сталося на сході України", - зазначив він.

Член української делегації Ірина Геращенко наголосила, що більше трьох років Російська Федерація здійснює агресію проти України. "Крим і частина Донбасу перебувають під російською окупацією, багато людей гине через обстріли на Сході України. Проросійські сепаратисти утримують військовополонених, кількість яких постійно зростає. Російська Федерація не реалізувала жодного пункту Мінських угод, жодного пункту резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка закликали російську владу звільнити ув'язнених та поважати положення міжнародного права", - наголосила вона.

За словами І.Геращенко, ситуація у сфері безпеки та гуманітарної ситуації в Донбасі все ще дуже складна і загрожує екологічній ситуації в регіоні. "Майже 600 тисяч людей можуть опинитися без питної води. Ще гірше, якщо постраждають водойми, це може призвести до отруєння людей на сотнях квадратних кілометрах. Ситуація дуже складна для інфраструктури та бізнесу, оскільки системи водопостачання та електричні мережі часто пошкоджуються в цьому регіоні. Україна звертається до своїх міжнародних партнерів з проханням підтримати її ініціативу щодо направлення до Донбасу миротворців Організації Об'єднаних Націй, які могли б сприяти демілітаризації цих територій, припиненню їх окупації та відновленню миру", - зазначила народний депутат.

Член української делегації О.Сотник наголосила на безперервній російській агресії та нових загрозах на території України. Росія продовжує порушувати суверенітет та територіальну цілісність України, кожен день гинуть солдати і цивільні особи. Ситуація у сфері безпеки в Донбасі залишається вкрай важкою через постійні напади та провокації російських бойовиків, донецькі та луганські бойовики продовжують свої спроби вигнати ОБСЄ з регіону, а росіяни продовжують руйнувати економічний потенціал Донбасу.

Щодо екологічної ситуації в регіоні О.Сотник підкреслила, що екологічна катастрофа - загроза не тільки Донбасу, але й всьому європейському континенту.

Члени української делегації закликали до проведення експертної моніторингової місії з екологічних загроз на окупованих територіях для запобігання екологічній катастрофі на всьому європейському континенті.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50