Впродовж двох днів 14 та 15 червня Комітет працював у форматі виїзного засідання в Донецькій області. Метою його  була перевірка стану виконання Рекомендацій Комітету органам центральної виконавчої влади України, Донецькій та Луганській обласним державним військово-цивільним адміністраціям, напрацьованим за результатами виїзного  засідання Комітету у регіон проведення АТО в червні минулого року.

Цього разу народні депутати побували на об’єктах інформаційної інфраструктури у Покровському, де ведуться підготовчі роботи  до спорудження нової 200 - метрової телевізійної вежі, перевірили роботу  передавачів, розміщених в  Авдіївці, побували в оселях місцевих мешканців, відвідали пункт пропуску у Майорському, де цікавились причинами відсутності мовлення українських радіостанцій.

Нагальні проблеми інформаційної безпеки, зокрема, координація роботи прес - центрів з цивільними журналістами, які висвітлюють події на території проведення АТО, фінансова незабезпеченість друку газет армійських підрозділів, відсутність реально працюючих онлайн-комунікацій та інші питання  стали предметом обговорення в ході зустрічей народних депутатів із прес-офіцерами військових підрозділів та  журналістами, які працюють  регіоні.

Крім цього, члени Комітету перед засіданням відвідали офіс Донецької філії Національної суспільної телерадіокомпанії «ДоТеБе», де цікавились  умовами праці телевізійників, причинами відсутності  технічного забезпечення роботи компанії, яку довелося створювати з нуля.

 Відкриваючи засідання Комітету, голова  Вікторія Сюмар зауважила, що низка завдань, які напрацював Комітет за результатами виїзного засідання у червні минулого року, лягли в основу відповідного рішення РНБО України. Більшість з них, хоч і повільно, але вдається  вирішувати. Наразі Комітет має за мету заслухати звіти щодо виконання Рекомендацій, обговорити на місці нагальні проблеми розбудови інформаційної інфраструктури, почути зауваження  та пропозиції щодо низки законопроектів, покликаних врегулювати існуючі проблеми організацій мовлення у прифронтових районах Донецької та Луганської областей.

Керівник Донецької ОДВЦА Павло Жебрівський подякував Комітету за спільну роботу, яка додає людям усвідомлення що «за ситуацію на Донбасі відповідальна вся Україна. Він підкреслив, що запуск відбудованої  вежі на горі Карачун у Слов’янську забезпечує впевнений, якісний прийом сигналу українських мовників лише в радіусі 61 кілометра. Але «білих плям» на підконтрольних Україні території, на жаль, ще немало.

 Члени Комітету мали можливість в цьому наочно переконатися. Наприклад, в Авдіївці лишень за тиждень до виїзного засідання з’явився сигнал НСТУ  та Донецької філії суспільного мовника «ДоТеБе». Досі 35-тисячне місто не мало можливості приймати жоден український ефірний телеканал через те, що  попередній очільник міста розпорядився прибрати передавачі з міста у село, розташоване за 15 кілометрів. Депутати з’ясували, що в Авдіївці є технічна можливість для ефірного мовлення принаймні для кількох загальноукраїнських телеканалів, чиї частоти використовуються для поширення російських  з вежі у Донецьку. Але для цього потрібно, щоб телеканали придбали передавачі, а держава стимулювала мовників розміщувати додаткові потужності  певними преференціями. І законопроект щодо стимулювання мовників напрацьований.  Його основні положення  була предметом обговорення у Донецьку.

 Присутня на засіданні перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова поінформувала учасників засідання, що будівництво вежі у Покровську, завершення спорудження вежі в Новоайдарському районі Луганської області, встановлення низки  малопотужних передавачів вздовж ліній розмежування кардинально змінять ситуацію з покриттям території ефірним сигналом. Проте не меншою проблемою, на її думку, є контент, точніше його якість. Адже ми маємо справу людьми, яким три роки російська пропаганда промивала мізки. Як сьогодні донести правду до людей - над цими проблемами  працює спеціальний координаційний орган при МІПі – Комісія з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення. Е.Джапарова запросила депутатів долучитися до її роботи.

Комітет заслухав пропозиції заступника голови Луганської ОДВЦА Ольги Лішик, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського, голови Держтелерадіокомітету Олега Наливайка, виконуючого обов’язки генерального директора Концерну РРТ Олександра Богданова, інших учасників засідання.

Ці пропозиції будуть узагальнені секретаріатом і остаточне рішення Комітет  ухвалить на найближчому засіданні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28