Андрій Кожем’якін у виступі закцентував увагу на тому, що процес реформування органів кримінальної юстиції «набирає обертів» у складний для країни час. За його словами, народні депутати чітко розуміють ступінь власної відповідальності при створенні базису - законодавчого забезпечення реформ.

«Визначальними пріоритетами нашої діяльності є розв’язання найбільш значущих для суспільства проблем: подолання корупції, знешкодження терористичних загроз, протидії відмиванню коштів, отриманих незаконним шляхом, та іншим викликам. Невід’ємною умовою на цьому шляху ми вбачаємо створення умов для максимально ефективного захисту прав, свобод і законних інтересів громадян від будь-яких протиправних посягань. З впевненістю можу констатувати, що на даному етапі законодавцями вже зроблені досить значні кроки у визначеному напрямку і динаміки ми не втрачаємо. Зокрема, забезпечено нормативно-правову базу для створення та діяльності системи нових органів влади» - зазначив А.Кожем’якін.

Голова Комітету звернув увагу на те, що вже запрацювали Національна поліція, Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство з питань запобігання корупції. «Наприкінці 2015 року було прийнято і направлено Президенту України на підпис законопроект «Про Державне бюро розслідувань». Головна ідея створення даного відомства полягає в виявлені, розслідуванні та припиненні злочинів, вчинених працівниками правоохоронних органів, судів та службових осіб, які займають особливо відповідальне становище в країні. На жаль, належне функціонування цієї структури з різних причин затягується, але сподіваємось, найближчим часом вона запрацює повноцінно. Вжито заходів щодо нормативного врегулювання повноважень та діяльності органів прокуратури. Суттєвих змін зазнало законодавство у пенітенціарній сфері. Надзвичайно важливо, що на цьому шляху нам вдалося реалізувати принципи гуманізації окремих правових норм, розширення прав і свобод громадян, які опинились у складній життєвій ситуації. Значущим кроком у напрямку розбудови України як демократичної, соціальної та правової держави стало прийняття у 2012 році нового Кримінального процесуального кодексу України. У ньому закріплено новий порядок кримінального провадження в Україні, що охоплює досудове розслідування і судове провадження. З моменту набрання чинності КПК України до нього внесено близько 50 змін та доповнень, - зазначив він.Голова Комітету також повідомив, що сьогодні у Верховній Раді зареєстровано близько 500 законопроектів, що пропонують ті чи інші зміни до КПК. «І це нормально, оскільки в процесі практичної реалізації відповідних положень формується правозастосовна практика, яка дозволяє визначити окремі вади цього важливого законодавчого акту. Проте, як влучно висловився один з відомих правників: «Кримінальне законодавство, кримінальне процесуальне законодавство - це мікрохірургія юридична, і до будь яких змін в цій царині життєво необхідно підходити професійно, а не, як то кажуть, «рубати зубилом!», - наголосив народний депутат.

За словами голови Комітету, всі законопроекти ретельно опрацьовуються у Комітеті. За результатами такої роботи готуються фахові та ґрунтовні висновки і рекомендації до їх розгляду у сесійній залі парламенту. Також в Комітеті постійно опрацьовуються питання правозастосовної практики та ініціюються відповідні законопроекти.

А.Кожем’якін також відзначив, що ще одним актуальним напрямком підвищення ефективності кримінальних розслідувань в Україні є прийняття закону про кримінальні проступки. Тобто щодо тих правопорушень, що не становлять значної суспільної небезпеки. Наразі готується відповідний законопроект. «Крім того, ми маємо намір втілити ідею щодо розширення процесуальних повноважень слідчого. Особливо це стосується прийняття рішення про закриття кримінального провадження за «реабілітуючими» підставами. В рамках удосконалення практики застосування запобіжних заходів у Верховній Раді вже зареєстровано вісім законопроектів (№2324а, №2324а-1, №2324а-2, №2324а-3, №2324а-4, №2324а-5, №2324а-6, №2324а-8), які, зокрема, стосуються застосування застави до підозрюваних чи обвинувачених у скоєнні корупційних злочинів. До цього нас спонукає суспільна необхідність, обумовлена високим рівнем і системним характером корупції в державі, як однієї із загроз національній безпеці України», - зазначив він.

За словами А.Кожем’якіна, об’єктом посиленої уваги Комітету сьогодні є усунення неузгодженостей законодавства в сфері кримінальної процесуальної та оперативно-розшукової діяльності, їх синхронізація. «Це завдання ми намагаємось реалізувати шляхом розробки і прийняття нової редакції Закону «Про оперативно-розшукову діяльність». Відповідний законопроект №6284знаходиться на розгляді в Комітеті», - додав він.

А.Кожем’якін також наголосив, що кінцевою метою діяльності Комітету є підвищення правозахисних стандартів, створення ідеальної моделі законодавства, яка одночасно підвищувала б ефективність діяльності правоохоронних інституцій і при цьому не порушувала прав та свобод громадян».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30