І.Геращенко висловила сподівання, що у червні вдасться звільнити українських заручників з ОРДЛО, частина яких понад три роки незаконно утримуються у місцях неволі.

Виступаючи під час пленарного засідання, 25 травня ц.р., вона поінформувала колег - депутатів про результати засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи у Мінську, що відбулось 24 травня 2017 року.

Зокрема, Перший віце-спікер повідомила про завершення процедури верифікації осіб, що знаходяться в місцях позбавлення волі і не бажають бути переміщеними на тимчасово окуповані території після їх помилування.

Вона відзначила, що процедура верифікації відбувалася за активної участі Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та СБУ і тривала з 28 квітня по 12 травня ц.р.

І.Геращенко назвала абсурдними вимоги представників ОРДЛО провести верифікацію вже звільнених від покарання осіб.

«Ми провели процес верифікації, враховуючи стандарти міжнародного гуманітарного права, і ми не вбачаємо жодної правової можливості здійснити верифікацію тих, хто знаходиться на волі, та вважаємо абсурдними вимоги представників ОРДЛО», - підкреслила І. Геращенко.

Політик закликала парламентаріїв разом з представниками громадських правозахисних організацій направити звернення до ОБСЄ з проханням надати оцінку абсурдним вимогам представників ОРДЛО та РФ з точки зору відповідності міжнародному праву.

Уповноважений Президента України підкреслила, що українська сторона готова до найширшого компромісу для звільнення незаконно утримуваних українців з ОРДЛО, і для цього готова помилувати кілька сотень осіб, що відбувають покарання за посягання на територіальну цілісність України.

Водночас, народний депутат зауважила, що Україна не погодиться на шантаж представників РФ та ОРДЛО, які вимагають звільнити осіб, що не мають жодного відношення до подій на Донбасі.

«Особи, що скоїли злочини під час Революції Гідності, винні у терактах у Одесі та Харкові мають відбувати покарання у пенітенціарних установах України, відповідно до чинного законодавства», - підкреслила І. Геращенко.

Також Ірина Геращенко повідомила, що представники ОРДЛО та РФ на засіданні у Мінську відмовили у проханні В. Лутковської здійснити перевірку умов утримання українських заручників та осіб, які відповідно до рішень українських судів, ухвалених до окупації української території, відбувають покарання в пенітенціарних установах на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Окрім того, Уповноважений Президента України нагадала присутнім, що 25 травня - Міжнародний День зниклих безвісти дітей. Політик відзначила, що питання безвісти зниклих осіб є дуже актуальним для України та постійно перебуває на порядку денному засідань ТКГ, водночас І.Геращенко повідомила, що представники РФ відмовляються вести конструктивний діалогу у цьому напрямі.

«На засіданні гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську, 24 травня, представники України наполягали на запровадженні механізму щодо пошуку зниклих безвісти на Донбасі за участі Міжнародного Комітету Червоного Хреста та експертів від РФ, проте представники Росії категорично відмовились делегувати своїх експертів. Росію не цікавить доля їхніх військових, які загинули або зникли безвісти на Донбасі, виконуючи наказ вищого керівництва РФ», - наголосила І. Геращенко.

Вона звернулася до зарубіжних мас-медіа із закликом поінформувати світ про таке цинічне ставлення представників Росії до її громадян, яких російська влада посилає воювати на Донбас проти українців і потім забуває про їх долю.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50