Члени Комітету обговорили питання на засіданні 23 травня в порядку контролю.

В обговоренні також взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рахункової палати, Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Голова Комітету Людмила Денісова відзначила, що деякі з рекомендацій Комітету були виконані центральними органами виконавчої влади та обласними державними адміністраціями, однак більшість з них перебувають у процесі виконання.

Так, за останніми даними Міністерства соціальної політики вжито ряд заходів, що дозволило удосконалити механізм проведення верифікації.

Зокрема, визначено перелік допомог, за якими здійснюється верифікація (щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога особам, які здійснюють догляд за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, щомісячна адресна безготівкова субсидія для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг); виключено витрати на медико-соціальні послуги потерпілим на виробництві, оскільки вони не являються страховими виплатами в грошовій формі з сукупного доходу сім’ї для призначення субсидії; вирішено питання пільг по оплаті судового збору органам соціального захисту населення та органам Пенсійного фонду.

Водночас, у стані виконання перебуває низка рекомендацій, а саме: Пенсійним фондом розпочато роботу щодо відслідковування даних про зміну прізвища застрахованої особи та даних про смерть, а також розпочато впровадження електронної пенсійної справи; удосконалюється механізм внутрішнього контролю правомірності пенсійних виплат в частині припинення або призупинення пенсійних виплат.

Державний секретар Міністерства фінансів Євгеній Капінус доповів про результати верифікації у 2016 році та січень-травень 2017 року і зазначив, що сума державних коштів, зекономлених внаслідок проведення верифікації, становить 102 млн. грн.

При цьому, найбільше порушень виявлено у сфері призначення житлових субсидій. Це неподання даних про купівлю нерухомості, вартість якої становить понад 50тис.грн, та використання особами сумнівних документів.

Крім того, Мінфіном налагоджено роботу щодо схвалення Угоди про надання інформації для проведення верифікації соціальних виплат та пенсій в постійному режимі з державними органами влади.

Представник Мінфіну також зазначив, що у робочому порядку опрацьовується зацікавленими органами виконавчої влади законопроект про верифікацію та перевірку достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат.

Під час обговорення контрольного питання члени Комітету звернули увагу на те, що залишається низка питань, які потребують подальшого врегулювання. Зокрема, це стосується внесення до Верховної Ради нового законопроекту про соціального інспектора, забезпечення на постійній основі оновлення баз даних системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів.

Учасники засідання також наголосили, що залишається досить на низькому рівні система інформатизації соціальних виплат, обмежено доступ Мінсоцполітики до баз даних інших державних органів на етапі призначення соціальних допомог, субсидій, пенсій тощо. Також, потребує кардинальних змін система контролю за призначенням соціальних та інших виплат, адже на сьогодні працівник державного органу, який призначає відповідні виплати сам і контролює правильність їх призначення.

Окремо, представниками Мінфіну, Мінсоцполітики, Пенсійного фонду спростовано інформацію, яка подається у засобах масової інформації про непомірні пенсійні виплати «мертвим душам». При цьому, вони звернули увагу на те, що інформація, яка подавалася є некоректною і на сьогодні всі недоліки щодо пенсійних виплат усунуто, оскільки між органами державної влади напрацьовано єдиний порядок проведення верифікації.

Обговоривши інформацію центральних органів виконавчої влади, члени Комітету вкотре наголосили на необхідності термінового внесення Урядом до Верховної Ради законопроектів щодо проведення верифікації соціальних виплат та пенсій, про соціального інспектора, а також нагальності запровадження Єдиного реєстру соціальних виплат, пільг, субсидій, допомог та інших видів виплат, з метою подальшого забезпечення обміну його даними між державними органами влади щодо призначення державних виплат, нарахування та контролю за використанням бюджетних коштів на надання цих виплат.

Водночас, представники Мінсоцполітики погодилися з пропозицією членів Комітету створити такий Реєстр на базі модернізованого Реєстру застрахованих осіб, утримувачем якого є Пенсійний фонд.

За результатами обговорення порушених питань, Комітетом схвалено відповідні рекомендації.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30