Голова Комітету Григорій Немиря наголосив, що у зв'язку із завершенням п'ятирічного терміну перебування на посаді чинного Уповноваженого Верховної  України Комітет розглядає питання про надання висновку щодо кандидатур внесених на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Так, згідно зі ст. 6 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини»,  Комітет ВРУ з прав людини за результатами спеціальної перевірки подає Верховній Раді України свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду Уповноваженого, відповідності її вимогам, передбаченим законодавством України та про відсутність причин, які б перешкоджали зайняттю нею цієї посади.

За словами Григорія Немирі, на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини внесені наступні кандидатури:

1) Народного депутата України Денісової Людмили Леонтіївни (за ініціативи фракції «Народний Фронт» за підписами 125 народних депутатів);

2) Народного депутата України Алєксєєва Сергія Олеговича (за ініціативи фракції БПП за підписами 123 народних депутатів);

3) Мамалиги Андрія Володимировича (адвокат) (за ініціативи фракції Радикальної партії Олега Ляшка за підписами 116 народних депутатів).

Кандидат на посаду Уповноваженого Сергій Алєксєєв заявив, що ключовими пріоритетами в разі його обрання Омбудсменом стануть: захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та осіб, які залишилися на тимчасово окупованій території; виконання рішень ЄСПЛ; захист персональних даних; постійне представництво офісу омбудсмена в регіонах

"Це засідання Комітету відповідає Паризьким принципам. На посаді омбудсмена намагатимуся добитися змін до КПК України, оскільки він був ухвалений за часів Януковича і викривлений в бік обвинувачення, буду намагатися звільнити наших політв'язнів, які знаходяться в Росії, Криму та на Донбасі",- сказав кандидат на посаду Омбудсмена Андрій Мамалига.

Інший кандидат на цю посаду Людмила Денисова заявила, що в разі обрання на посаду Уповноваженого буде керуватися Конституцією та законодавством України і захищатиме права і свободи громадян нашої держави.

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан підкреслив, що інститут Омбудсмена є однім з найпотужніших органів в Україні та заявив, що усі запропоновані кандидатури є гідними та мають бути розглянуті під час засідання парламенту.

Заступник Голови Комітету Георгій Логвінський зазначив, що усі кандидати відповідають необхідним критеріям і народні депутати мають визначитися, кого вони підтримають, і проголосувати за найкращого.

Координатор проектів Freedom House в Україні Зорян Кісь наголосив, що процес відбору кандидатів не відповідає Паризьким Принципам, оскільки не відбулося жодних консультацій з правозахисниками,  а усі запропоновані кандидати є представниками політичних сил.

"Це результат політичних домовленостей. Тому нещодавно ми закликали голову Верховної Ради відкласти голосування і провести консультації із правозахисниками щодо кандидатур",- сказав він.

Олександр Павліченко, представник Харківської  правозахисної групи, підкреслив, що правозахисники вимагали провести з ними консультації під час відбору кандидатів до їхнього подання до парламенту і закликав удосконалити процес відбору кандидатур на посаду Уповноваженого згідно з європейськими принципами.

В обговоренні з цього приводу також взяли участь народні депутати, зокрема Василь Брензович, Мустафа Джемілєв,  Ірина Суслова, Рефат Чубаров та Леонід Ємець, предстаник "Групи 30 листопада" Олександр Ващук, Заступник голови ФПУ Євген Драп'ятий, Голова Союзу організацій інвалідів України Василь Назаренко, представник ГО "Національна асамблея інвалідів України" Олег Полозюк та інші.

Члени Комітету ухвалили одностайне рішення, що три запропоновані кандидатури відповідають вимогам, передбаченим законодавством України, та наголосили, що причини, які б перешкоджали зайняттю ними цієї посади, відсутні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50