Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, нагадав, що сьогодні заплановано до розгляду два блоки питань - питання засобів масової інформації та реклами і питання екологічної політики.

А.Парубій наголосив, що "головним законом цього блоку буде законопроект щодо аудіовізуальних ЗМІ". "Це проект закону спрямований на захист нашого національного простору і нашої мови. Зараз, в умовах війни, це питання національної безпеки. В умовах гібридної війни щодо України з боку Росії мова - це не лише спосіб спілкування, мова сьогодні стає зброєю, а зброю ворогові не віддають", - наголосив  він, нагадавши, що Верховна Рада вже ухвалила Закон про квоти для радіостанцій, і "ми побачили ренесанс української пісні, сьогодні ми маємо шанс, обов’язок і необхідність ухвалити такий закон для телебачення".

Голова Верховної Ради України закликав парламентаріїв "підтримати цей закон, який передбачає обов’язкову частку української мови на загальнонаціональних каналах у 75 відсотків, а на регіональних - 50 відсотків". Він підкреслив, що "була проведена велика робота в Комітеті".

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.


Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг».

Законом врегулювано питання доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг у навчальних закладах, зокрема:

закріплено право на освіту осіб з особливими освітніми потребами і надано їм можливість отримувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від "встановлення інвалідності";

запроваджується дистанційна та індивідуальна форми навчання;

визначено поняття "особа з особливими освітніми потребами", "інклюзивне навчання";

надано можливість особам з особливими освітніми потребами отримати психолого-педагогічну та корекційно-розвиткову допомогу, створено для таких осіб інклюзивні та спеціальні групи (класи) у загальноосвітніх навчальних закладах.

Відповідні зміни внесено до Закону України "Про освіту".

Проект Закону зареєстровано за №6437.

 

Народні депутати 241 голосом підтримали пропозицію фракції «Блок Петра Порошенка», яку озвучив голова фракції Артур Герасимов, про запрошення Генерального прокурора Юрія Луценка на пленарне засідання у середу 24 травня.

Парламентарії приступили до розгляду питання засобів масової інформації та реклами.


Ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації»

Документом передбачається унормувати застосування мов у мовленні телерадіоорганізацій, зокрема – визначити частку мовлення державною мовою телерадіоорганізацій загальнонаціональної, регіональної, місцевої категорій мовлення, телерадіоорганізацій, що здійснюють  ефірне та (або) багатоканальне (цифрове), супутникове мовлення; доповнити категорійний апарат базового Закону визначеннями «ведучий (диктор) передачі», «музичний кліп», «новини» тощо.

Встановлено, зокрема, що у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій загальнонаціональної і регіональної категорій мовлення передачі та/або фільми, виконані державною мовою, мають становити не менше 75 відсотків загальної тривалості передач та/або фільмів (або їх частин) у кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00 (телерадіоорганізацій місцевої категорії мовлення –  не менше 60%).

Відповідний законопроект зареєстровано за №5313.


Прийнято за основу законопроект про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності)

Проектом (№3454) пропонується заборонити розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення.

 



За результатами голосування на доопрацювання направлено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо удосконалення регулювання реклами послуг народної медицини (цілительства), послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо) №4924.


Прийнято за основу законопроект про внесення зміни до статті 48 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо строку зберігання передач

Проектом (№5607) пропонується передбачити збільшення з 14 днів до одного року строку зберігання передач телерадіоорганізаціями, які вони транслювали чи ретранслювали або забезпечувала їх трансляцію чи ретрансляцію у повній та незмінній формі третьою особою (оператором телекомунікацій).

 


За результатами голосування відхилено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження кримінальних проступків №2897.

 Головуючий закрив ранкове засідання.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15