20 травня 2017 року українська делегація на чолі з Президентом України Петром Порошенком на запрошення Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель перебувала з офіційним візитом у Німеччині.

Основною темою переговорів були питання подальшої реалізації Мінського процесу з метою його повернення в конструктивне русло та продовження ефективної діяльності Нормандського формату.

У ході обговорення реалізації Мінських домовленостей сторони детально зупинились на гуманітарній складовій. Зокрема представники України наголосили на необхідності відкриття КПВВ «Золоте», який з березня минулого року заблокований через позицію ОРДЛО та РФ.

Українська делегація окремо поінформувала німецьку сторону про процес звільнення заручників, зокрема стосовно визначення точної дати звільнення та формування остаточних списків. Представники України наголосили на необхідності якнайшвидшого звільнення 128 українців, що незаконно утримуються у місцях неволі в ОРДЛО.

Окрім того, особливої уваги на зустрічі сторони приділили роботі місії СММ ОБСЄ, яка для фіксування усіх порушень, має працювати на всій тимчасово окупованій території Донбасу, зокрема і поблизу українсько-російського кордону. Представники України та Німеччини засудили непоодинокі випадки тиску на представників місії ОБСЄ, зокрема, факти сексуальних домагань до спостерігача ОБСЄ та підрив автомобіля місії, що мали місце у квітні-травні 2017 року.

Представники України поінформували німецьких колег про роботу неформальної депутатської групи "Мінська платформа", мета якої полягає у напрацюванні дієвих ініціатив, зокрема і у законодавчій сфері для повернення України до миру.

Українська сторона повідомила, що засідання депутатської групи «Мінська платформа» відбувається регулярно в Парламенті України за участі представників України у ТКГ, представників ОБСЄ, МКЧХ та народних депутатів України майже з усіх депутатських фракцій.

На зустрічі обидві сторони констатували, що вирішення гуманітарних та безпекових питань є визначальною умовою реалізації політичних домовленостей у рамках Мінського процесу.

Під час переговорів було рішуче засуджено рішення Російської Федерації щодо визнання так званих “паспортів” ОРДЛО, розповсюдження російського рубля та незаконне привласнення українських підприємств на тимчасово окупованих територіях.

Ангела Меркель запевнила у рішучій підтримці України у виконанні Мінських угод та пообіцяла докласти зусиль для проведення засідання Нормандського формату у найближчий час. 

Учасники зустрічі також обговорили процес підготовки до Саміту “Великої сімки” в Таорміні (Сицилія, Італія). Федеральний Канцлер запевнила, що українське питання буде обов’язковою складовою порядку денного зустрічі лідерів провідних держав світу.

Ангела Меркель привітала значний прогрес у здійсненні реформ в Україні та наголосила на важливості здійснення подальших кроків у цьому напрямі.

Українська делегація подякувала Федеральному Канцлеру за особисту підтримку у питанні надання громадянам України безвізового режиму з ЄС. Також сторони висловили сподівання щодо якнайшвидшого завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Після завершення переговорів Президент України та члени офіційної делегації України завітали до міста Оранієнбург, ФРН, де вшанували пам’ять жертв загиблих на території колишнього концтабору Заксенгаузен.

Візит Президента України та української делегації став важливим елементом для подальшого розвитку українсько-німецького партнерства, а також засвідчив особисту налаштованість Федерального Канцлера докладати усіх необхідних зусиль для забезпечення ефективної діяльності Нормандського процесу. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00