У заході, проведеному Комітетом спільно з Міністерством юстиції, взяли участь член підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) Комітету з питань правової політики та правосуддя А.Помазанов, Перший заступник Міністра юстиції України Н.Севостьянова, заступник генерального директора державного підприємства "Національні інформаційні системи" Е.Кісельова, заступник начальника Управління - начальник відділу нормативно-правового забезпечення державної реєстрації актів цивільного стану Управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Департаменту приватного права Міністерства юстиції Н.Мацвейко, начальник Управління державної реєстрації актів цивільного стану Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції І.Дубиківська, керівник Л.Рабчинська та експерти Сектору адміністративних послуг та процедур Офісу реформ адміністративних послуг Міністерства економічного розвитку і торгівлі, начальник управління організації роботи з обслуговування платників Департаменту обслуговування платників Державної фіскальної служби України О.Фадєєва, представники Державної міграційної служби, а також органів державної влади, громадських організацій.

Учасники «круглого столу» обговорили низку важливих питань, зокрема: проблемні питання доступу до адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану громадян, стан їх надання в умовах децентралізації, впровадження реформ органів юстиції та діючі пілотні проекти Міністерства юстиції у сфері державної реєстрації актів цивільного стану громадян, можливі шляхи вдосконалення законодавства у сфері державної реєстрації актів цивільного стану громадян, враховуючи останні тенденції державної політики щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг тощо.

Координував проведення заходу голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) Комітету з питань правової політики та правосуддя Ігор Алексєєв.

І.Алексєєв зазначив, що питання європейської інтеграції України все більше переходить із розряду зовнішньополітичних пріоритетів до розряду внутрішньодержавних реформ. Поштовх реформам дає держава, але незворотними їх роблять регіональні перетворення. І саме ці глибинні регіональні перетворення стають індикатором готовності держави жити у Європі та за європейськими стандартами.

«Ратифікувавши Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Україна отримала інструмент та дороговказ для своїх перетворень. Виконання вимог цієї Угоди дає можливість Україні в подальшому стати повноцінним членом в Європейському Союзі. Такими вимогами є відповідність Копенгагенським критеріям - параметрам, яким мають відповідати держави-члени Європейського Союзу. Тому Стратегією сталого розвитку «Україна - 2020», яка схвалена Указом Президента України від 12 січня 2015 року № 5, передбачено реалізацію конституційної реформи, у тому числі в частині децентралізації. Саме на реалізацію конституційної реформи в частині децентралізації покладено розробку урядового проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану №6150», - наголосив голова підкомітету.

Перший заступник Міністра юстиції Н.Севостьянова презентувала основні положення урядового проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану №6150, головним розробником якого є Міністерство юстиції.

Законопроект було розроблено на виконання пункту 6 Заходів щодо запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 року № 803-р, щодо необхідності Мін’юсту переглянути законодавство, зокрема з метою здійснення спрощення порядку надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Доповідачка зазначила, що його положення спрямовані на забезпечення доступності та належної якості надання публічних послуг шляхом оптимального розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою за принципом децентралізації, у результаті чого значно розширено функції органів місцевого самоврядування у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Н.Севостьянова повідомила, що з метою апробації відповідних норм цього проекту закону у липні 2016 року в Україні успішно стартував пілотний проект щодо державної реєстрації шлюбу, впроваджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 502-р, який надав можливість жінці та чоловіку зареєструвати шлюб у визначені ними строки та бажаний час за обраним ними місцем. Пілотний проект було запущено у найбільш популярних туристичних містах Києві, Львові, Одесі, Херсоні та на територіях наближених до зони проведення антитерористичної операції - у містах Маріуполі та Сєвєродонецьку.

На сьогодні такий пілотний проект охоплює всю України, його впроваджено на території 35 населених пунктів, у тому числі в с. Кам’яниця Ужгородського району Закарпатської області.

Після презентації відбувся обмін думками. У ході обговорення учасники «круглого столу» висловили деякі конструктивні пропозиції щодо покращення окремих положень вказаного законопроекту.

За результатами обговорення учасники засідання ухвалили рішення узагальнити внесені конструктивні пропозиції з подальшим їх наданням до Міністерства юстиції та Комітету з питань правової політики та правосуддя для врахування в подальшій роботі над законопроектом про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00