На початку засідання асамблеї відбулися дебати на тему: "Функціонування демократичних інститутів в Турецькій Республіці", за результатами яких ПАРЄ ухвалила рішення  - відновити процедуру моніторингу щодо Туреччини у забезпеченні дотримання прав людини, демократії та верховенства права доти, поки вони не будуть забезпечуватися на належному рівні. Ухвалена Резолюція закликає владу Туреччини терміново вжити відповідних заходів, серед яких – зняття надзвичайного стану якомога швидше, звільнення всіх парламентаріїв і журналістів, затриманих в очікуванні суду тощо.

            Цього дня відбулися слухання щодо поїздки до Сирії Президента ПАРЄ Педро Аграмунта, Голови Комітету ПАРЄ з правових питань Алена Дестекса та лідера групи лібералів (ALDE) Хорді Шукли. П.Аграмунт вибачився за здійснений візит та поінформував членів Асамблеї, що підготував письмовий звіт щодо свого візиту. Члени асамблеї були поінформовані, що офіційну заяву щодо свого статусу в цій інституції він зробить 28 квітня  2017р.

            Під час  слухань Голова Комітету ПАРЄ з правових питань А.Дестекс та лідер групи лібералів (ALDE) Х.Шукла також надали свої пояснення щодо їх візиту до Сирії та публічно визнали свої помилки.

            Цього дня Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд відповів на запитання членів асамблеї, серед яких були питання про звинувачення в корупції всередині ПАРЄ, спробу державного перевороту в Туреччині, ситуацію в Угорщині тощо. Відповідаючи на запитання члена української делегації Олексія Гончаренка щодо механізмів моніторингу за дотриманням прав людини в Криму, Т.Ягланд наголосив, що це питання - серед пріоритетів його порядку денного, тож він направив місію з прав людини до Криму, щоб зробити перші спостереження і спробувати прокласти шлях для інших механізмів контролю. Він сповістив асамблею, що отримав тривожні повідомлення про ситуацію в тюрмах Криму. Промовець висловив переконання в необхідності спрямування  до Криму представників Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню для розслідування умов утримання в тюрмах. Він заявив, що продовжуватиме політику, яку почав давно – робити все можливе аби  розібратися в ситуації в Криму.

            Під час продовження дебатів щодо звіту про діяльність Бюро та Постійного комітету член української делегації Сергій Соболєв подякував всім за відкриті обговорення щодо поїздки до Сирії та акцентував увагу асамблеї, що це початок процесу, який дасть змогу очистити не лише ПАРЄ, а й увесь європейський простір від всього, що заважає депутатам бути чесними перед виборцями. Він також подякував Генеральному секретарю ПАРЄ Войцеху Савіцькому за його принципову позицію щодо розв'язання проблеми корупції в асамблеї та закликав Х.Шуклу скласти повноваження доповідача з українського питання через візит до Сирії.

Голова української делегації Володимир Ар’єв під час свого виступу підкреслив, що в ПАРЄ фактично відсутня виборча кампанія до її органів, і це питання має серйозно обговорюватися. Він наголосив на необхідності запровадження можливості знімати з посад осіб, оскільки візит до Сирії підтвердив необхідність запровадження такої процедури, і ми маємо продовжувати розглядати варіанти, яким чином посилити відповідальність членів асамблеї. В.Ар’єв також підкреслив, що він та багато його колег очікують відставки нинішнього Президента ПАРЄ та наголосив, що досі немає відповіді на питання, хто фінансував візит до Сирії. "Лише після того, як у нас буде більше інформації про те, хто фінансував цю поїздку, ми зможемо говорити про можливість для Х.Шукли бути доповідачем щодо України, бо наразі має місце конфлікт інтересів.

            Член української делегації О.Гончаренко наголосив, що події за останні дні показали, що ми можемо протистояти всім викликам, які постають перед асамблеєю та можемо просувати права людини, верховенство права та демократію в державах-членах Ради Європи та інших країнах. Він також висловив сподівання, що для нового Президента ПАРЄ останні події будуть уроком і подібних ситуацій більше не відбудеться. Також О.Гончаренко звернувся до А.Дестекса та Х.Шукли з закликом замислитися над тим, чи можуть вони бути доповідачами не лише щодо  України, а також по інших країнах, враховуючи останні події.

            Під час дебатів на тему: "Права людини на Північному Кавказі: подальші дії на виконання Резолюції 1738 (2010)" член української делегації О.Гончаренко зазначив, що ми маємо робити все, щоб зупинити Російську Федерацію. Права людини не дотримуються, як на Північному Кавказі, так і в Криму. Навіть за присутності російської делегації в ПАРЄ жодні  рішення не приймалися в парламенті РФ за резолюціями асамблеї.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00