24 квітня відбулося відкриття Другої частини сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи 2017 року. На початку сесії Президент асамблеї П.Аграмунт визнав, що його візит до Сирії був помилкою. Він поінформував, що на засіданні Бюро ПАРЄ, яке відбулося зранку, дав усні та письмові пояснення щодо цього візиту. На його думку, він не врахував ймовірної реакції членів ПАРЄ на цей візит, не сповістив керівників політичних груп асамблеї про намір здійснити візит, а також не врахував, що візит стане предметом маніпуляції з боку окремих російських медіа. Натомість члени ПАРЄ, зважаючи на відсутність процедури імпічменту Президента Асамблеї,  вимагали відставки П.Аграмунта через його поїздку. Передусім цю позицію висловив Голова групи соціалістів М.Ніколетті, яку публічно підтримали інші депутати, серед який член української делегації О.Гончаренко.

Голова української делегації Володимир Ар’єв закликав П.Аграмунта надати чіткі пояснення щодо його візиту до Сирії.  П.Аграмунт був змушений оголосити незаплановану перерву, після завершення якої місце головуючого посів віце-президент ПАРЄ Р.Гейл.

Членів асамблеї поінформували, що 25 квітня відбудуться окремі слухання щодо сирійського візиту президента асамблеї П.Аграмунта, під час яких він буде відповідати на запитання.

Було також ініційовано питання внесення змін до Регламенту ПАРЄ щодо необхідності запровадження процедури імпічменту, але на це не вистачило голосів.

Міністр закордонних справ Республіки Кіпр, Голова Комітету Міністрів І.Касулідіс, виступаючи перед членами ПАРЄ, поінформував про актуальні проблеми Ради Європи,  серед яких, зокрема, тероризм, міграція, боротьба з расизмом та всіма формами дискримінації.

Відповідаючи на запитання щодо нещодавньої ситуації на сході України, І.Калусідіс висловив співчуття з приводу смерті представника місії ОБСЄ і тверде переконання щодо необхідності дотримання Мінських домовленостей.


Стосовно запитання члена української делегації В.Новинського щодо розслідування подій в Одесі в травні 2014 році, І.Калусідіс поінформував депутатів ПАРЄ, що в квітні 2016 року Комітет Міністрів у своїх рішеннях закликав Україну вжити всіх необхідних заходів аби в повному обсязі розв'язати оперативні та структурні недоліки слідчих процедур, окреслені  Міжнародною консультативною групою в їх доповіді в 2015 році щодо цього, і він підтримує це рішення.

Під час вільних дебатів член української делегації Олексій Гончаренко вкотре  наголосив, що П.Аграмунт має добровільно піти у відставку, а слухання 25 травня щодо Президента асамблеї має пройти за присутності журналістів; член української делегації Олена Сотник наголосила, що візит П.Аграмунта до Сирії ставить під сумнів рішення та авторитет ПАРЄ і ми маємо внести зміни до Регламенту ПАРЄ щодо можливості процедури імпічменту; член української делегації Сергій Соболєв зауважив , що питання щодо змін до Регламенту асамблеї є надто важливим і висловив переконання, що ПАРЄ має знайти рішення щодо тих посадовців, які неправильно і аморально поводяться, посідаючи високі посади в асамблеї.

В цей день українська делегація на чолі з Володимиром Ар’євим представила фільм про життя кримських татар, їхній побут і звичаї "Коли цей вітер вщухне".

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00