У рамках Проекту Ради Європи “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні",  що реалізується в межах Плану дій Ради Європи для України 2015-2017 рр., відбулася міжнародна конференція на тему:  "Захист прав людини внутрішньо переміщених осіб: засади інтеграційної політики та регіонального реагування" за участі заступника  міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки, Голови Офісу Ради Європи в Україні Мортена Енберга, заступника голови Департаменту  співробітництва з міжнародними організаціями та громадянським суспільством Ради Європи Лілії Гретарсдоттір, радника з антигуманнихр питань Посольства Великої Британії в Украіні Стівена Лойста, представників Міністерства соціальної політики України та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, народні депутати України, представники громадянського суспільства та експерти.

Під час виступу Голова комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  Григорій Немиря закликав негайно скасувати постанови Кабінету Міністрів України, які не відповідають Конституції і законодавству нашої держави та порушують права внутрішньо переміщених осіб.

"В Україні вже налічується 1,7 мільйона вимушених переселенців. Замість того, щоб захисти права і свободи цієї категорії громадян, уряд  систематично їх порушує, ухвалюючи дискримінаційні підзаконні акти, що суперечать Конституції України та законодавству нашої держави",- сказав парламентарій, зауваживши, що йдеться  про Постанови Кабінету Міністрів №365, №637, №509 та інші.

"Влада дискримінує та принижує власних громадян. Я закликаю  уряд негайно скасувати або привести у відповідність до законодавства України ці документи. Доки цього не станеться, усі ми будемо заручниками некомпетентності та зловживань чиновників у цій сфері, а страждати при цьому будуть майже два мільйони українців".

У цьому зв'язку Г. Немиря  також наголосив на необхідності розробки стратегії  та державної політики щодо внутрішніх переселенців, чого досі не зроблено. 

"Наш обов'язок захистити права і свободи цієї категорії громадян. Вимушені переселенці мають стати рушійною силою реформування нашої держави, а не проблемою, якою їх вважає влада",- сказав політик.

Під час конференції обговорювалися питання виконання національної та регіональних програм соціальної адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, основні виклики національної політики та регіонального реагування щодо внутрішнього переміщення, а також ефективні практики держав-членів Ради Європи з цього приводу.

"Україна переживає надзвичайно важкий період у своїй історії через агресію на сході. Багато людей зіткнулися з новою реальністю. Тож  ми намагаємося допомогти вимушеним переселенцям, щоб вони змогли повернутися до нормального життя",- сказав Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.  За його словами,  Офіс діє в рамках Плану дій Ради Європи для України 2015-2017 рр., який наразі добігає кінця. Тож розробляється новий План Дій.

Заступник голови Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями та громадянським суспільством Ради Європи Лілія Гретарсдоттір наголосила, що Україна опинилися в надзвичайній ситуації, до якої  не була готова.

"Зараз у  вашій  державі майже два мільйони вимушених переселенців. Рада Європи докладає усіх можливих зусиль для того, щоб права і свободи цієї категорії громадян були дотримані",- сказала вона.

Радник з гуманітарних питань Посольства Великої Британії в Україні Стівен Лойст висловив занепокоєння через події на сході нашої держави та наголосив на важливості підтримки вимушених переселенців.

У свою чергу, заступник  міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб  Георгій Тука звернув увагу присутніх на необхідність законодавчих змін для захисту прав і свобод вимушених переселенців.

"Такого величезного виклику, з яким зіткнулася Україна, в світі не існує",- зауважив він.

Довідково: Офіс Ради Європи в Україні офіційно розпочав роботу 6 жовтня 2006 року Його статус базується на  Меморандумі  про взаєморозуміння між Урядом України  та Радою Європи стосовно заснування в Україні  Офісу Ради Європи та його правового статусу



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31