Члени комітетів Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у м. Страсбург (Франція) взяли участь у семінарі «Про роль національних парламентів у впровадженні стандартів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», організованому Парламентською асамблеєю Ради Європи.

Семінар було проведено з метою надання допомоги народним депутатам України в удосконаленні інституційних знань та знань у сфері судової практики Європейського суду з прав людини, в тому числі щодо розширення можливостей Верховної Ради України в частині ефективного парламентського контролю за дотриманням стандартів захисту прав людини Європейського суду з прав людини, а також надання допомоги в розробці проектів законів та директивних заходів.

Робота семінару почалася зі вступної промови Генерального секретаря Парламентської асамблеї Ради Європи Войцеха Савіцкого. Українська делегація ознайомилася з діяльністю Парламентської асамблеї, зокрема, Комітету з юридичних питань та прав людини, Комісії з питань міграції, біженців та переселенців.

У ході семінару розглянуто питання статусу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція) у внутрішньодержавному праві, ролі Європейського суду з прав людини, а також Комітету міністрів Ради Європи в системі Конвенції, діяльності Європейської комісії за демократію через право Ради Європи. Велика увага була приділена рішенням Європейського суду з прав людини відносно України та стану їх виконання, проведено зустріч з представником Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Окрім того, відбулася плідна дискусія відносно ролі національних парламентів у впровадженні Конвенції під час якої, здійснено огляд ситуації, як в Україні, так і в інших країнах-членах. Доповідачами були пані Енн-Кетрін Спек, науковий працівник юридичного факультету Мідлсекського університету (Великобританія), пан Гедеван Попхадзе, перший заступник голови Комітету з захисту прав людини та цивільної інтеграції, член Комітету з правових питань парламенту Грузії, від української сторони – народні депутати України Ірина Суслова та Ігор Алексєєв.

Завершився захід обговоренням за «круглим столом» результатів семінару та можливостей їх впровадження в законотворчій діяльності парламентарів у подальшому. Члени української делегації висловили щиру вдячність Парламентській асамблеї Ради Європи за організацію семінару та готовність до подальшої співпраці, адже Конвенція є частиною національного законодавства України та передбачає визнання державою обов’язкової юрисдикції Європейського суду з прав людини, тому практика тлумачення і застосування Конвенції Європейським судом з прав людини є вкрай важливою для національної правотворчості.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00