Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.


Прийнято Закон про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державні нагороди України" щодо присвоєння звання Герой України


Законом доповнено розділ V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державні нагороди України" пунктом, згідно з яким "звання Герой України може бути присвоєно, як виняток, посмертно іноземцю, нагородженому орденом Героїв Небесної Сотні, за здійснення визначного геройського вчинку, пов’язаного із відстоюванням конституційних засад демократії, прав і свобод людини під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року)".

Відповідний законопроект зареєстровано за № 6174.


 

Прийнято Закон "Про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"  щодо надання членам сімей загиблих пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї".

Законом встановлено, що пільги, визначені пунктами 1, 2, 4, 5, 6 та 20 частини 1 статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", надаватимуться без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Закон прийнято з технічною правкою.

Проект Закону зареєстровано за №5713.


 

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви у засіданні о 12.00. – 12.30.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

 

Прийнято Закон "Про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль".

Верховна Рада України ратифікувала Угоду про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль, вчинену 22 грудня 2015 року в м. Єрусалимі, яка набирає чинності з дати отримання дипломатичними каналами другого письмового повідомлення про виконання Сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності.

Проект Закону зареєстровано за №0143.



Прийнято Закон "Про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї".


Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію між Урядом України і Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протокол до неї, вчинені 4 вересня 2013 року в м. Києві, які набирають чинності з дати отримання дипломатичними каналами останнього повідомлення про завершення Договірними Державами всіх внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання ними чинності.

Проект Закону зареєстровано за №0141.

 Народні депутати знову не підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви у засіданні о 12.00. – 12.30.

 

За результатами голосування парламентарії проекти постанов про визначення представника Верховної Ради України до складу Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №6356 і про обрання члена Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №6357.


На вимогу двох фракцій головуючий надав слово Першому заступникові Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко.

І.Геращенко розповіла про роботу Мінської групи із звільнення заручників.

Вона повідомила, що «сьогодні мінська група, попри всю критику несправедливу, спромоглася в 2015 році витягти 50 осіб, коли інші звільнили - зеро, і звільнити 20 осіб в 2016 році, коли інші звільнили – зеро». «Мінська група звільнила цих заручників і ті, хто сьогодні вимагає від України відмови від мінського формату, грають на Путіна. Тому що, насправді, це мрія Путіна – залишити Україну сам на сам з Російською Федерацією». – наголосила народний депутат.

І.Геращенко нагадала, що під час зустрічі депутатських фракцій з мамами військовослужбовців, які перебувають в полоні, говорилося, «що держава не підтримує заручників». За її словами, «це говорили фракції, які не голосували за бюджет на 2017 рік, де ми з вами заклали підтримку родин заручників, де ми з вами заклали підтримку української армії.

І ключове, тепер те, що відбувається в Мінську. На жаль, враховуючи той факт, що заручники сьогодні стали оцим шантажем, в тому числі використовуваним місцевими князьками, які мало що в цьому розуміють, у нас їх збільшується. У нас сьогодні 126 заручників».

І.Геращенко зазначила, що процес звільнення заручників заблоковано з вересня 2016 року. «Що вимагають від України, щоб їх звільнити? Амністії. Я хочу провести рейтингове голосування: ви проголосуєте за тих, хто вбив українців, хто розрізав живіт нашому колезі Рибаку? Вони вимагають звільнити 62 вбивці, вони вимагають звільнити 30 тих, хто був причетний до злочинів не в зоні АТО. І Україна шукає компроміс», - наголосила вона.

Ми два місяці намагалися знайти ту міжнародну організацію, яка зробить, збере підписи тих людей - а їх кілька сотень, - які не бажають переміщатися на окуповані території, але яких ми готові передати. Категорично відмовились від Червоного Хреста представники ОРДО і ОРЛО, погодилися на ООН. І ось після 2 місяців важких перемовин відмовились і від ООН! І знаєте, що сказали? "Ми вимагаємо, щоб в українські тюрми зайшли представниці Антимайдану, з конкретними прізвищами, і вони верифіковували цих людей. Хто це в залі підтримає, підніміть руки!

Українська сторона вчора домоглася того, що цю верифікацію дуже важливо для того, щоб ми могли розпочати процес звільнення, і саме в Мінську ми цього домоглися, зробив Офіс Уповноваженої з прав людини Лутковської, тому що це її мандат, разом з ОБСЄ. Ось на якому ми етапі знаходимося. Ми знаходимося на етапі тому, щоб Червоний Хрест допустити до тюрем. А той, хто хоче допомогти заручникам… да ви на міжнародних зустрічах про це говоріть, про 126 заручників! Путіну про це говоріть, а не Порошенко, тоді ви будете працювати на Україну!», - наголосила І.Геращенко.



Прийнято Закон "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств"


Документом передбачено призупинити виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень, а також справи про банкрутство державних вугільних підприємств на період до 1 січня 2019 року, крім рішень про виплату заробітної плати, вихідної допомоги, інших виплат (компенсацій), що належать працівнику у зв’язку з трудовими відносинами тощо та рішень про стягнення заборгованості до фондів загальнообов’язкового соціального страхування та Пенсійного Фонду України.

Відповідний законопроект зареєстровано за № 6212.



Ухвалено Закон «Про ринок електричної енергії України»

Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії і регулює відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Відповідний законопроект зареєстровано за № 4493.


Головуючий закрив ранкове засідання.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00