У рамках проекту  "Модельний округ" та за підтримки Програми "USAID/РАДА" і громадської організації "Інтерньюз-Україна" 28-29 березня 2017 р. відбулася поїздка народного депутата Світлани Заліщук  та представників  медіа в Луганську область. За результатами перебування на Луганщині парламентарій  закликала центральну владу приділяти особливу увагу виробленню державної політики щодо прифронтових населених пунктів, зважаючи на їх безпосередню близькість до лінії вогню. С. Заліщук також наголосила, що існує крайня необхідність вирішення питання відбудови приватного житлового фонду в зоні антитерористичної операції.  У зв’язку з кількаразовим збільшенням числа громадян, які перетинають лінію розмежування через КПВВ "Станиця Луганська",  народний депутат акцентувала увагу на необхідності надання законодавчих повноважень місцевій владі, що дало б змогу  використовувати повноцінно бюджетні кошти на модернізацію та подальше оснащення пункту пропуску. Крім того,  Світлана Заліщук  наголосила на необхідності забезпечення конституційного права участі у виборах усіх громадян України (в тому числі вимушених переселенців та на  зайвої політизації цього питання.

 Під час зустрічі з головою Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом  було обговорено потреби різноманітних категорій населення області, питання відбудови житла, пошкодженого внаслідок військової агресії з боку Росії, інтеграцію внутрішньо переміщених осіб та загальну складну економічну ситуацію в країні, яка склалася на фоні військових дій, що затягнулися.
На прес-конференції Світлани Заліщук та представників правоохоронних органів Луганщини порушувалися питання, пов’язані з безпековою ситуацією у регіоні, зокрема -  пунктів перетину
лінії розмежування, боротьби з контрабандою, протидії російській пропаганді, фіксації терористичних актів з боку агресора.

Під час поїздки до смт. Станиця Луганська парламентарієм спільно з представниками місцевої влади та командою Міжнародного Комітету Червоного Хреста було проінспектовано роботу Станично-Луганського КПВВ, окреслено найбільш гострі проблеми та проаналізовано шляхи їх вирішення.

Відвідини Станично-Луганської школи №1 проілюстрували наявність проблем, з якими зіштовхуються навчальні заклади, розташовані  де-факто на лінії вогню: різке зниження кількості учнів, питання об’єднання шкіл та безпеки учнів, брак фінансування.

Окрім того, делегація поспілкувалася з місцевими громадськими активістами та відвідала районну лікарню у Станиці Луганській.

29 березня народний депутат та представники засобів масової інформації  області взяли участь у "круглому столі" на тему: "Забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб в Україні"  у м. Сєвєродонецьку, який було організовано представниками "Міжнародної фундації виборчих систем". Метою заходу було роз’яснення пропонованого законодавства у сфері прав  вимушених переселенців та аналіз майбутньої реформи виборчого законодавства.

Представники Громадської Молодіжної Ради м. Сєвєродонецька та активісти області, що співпрацюють з обласним осередком громадської організації Восток SOS,  озвучили найгостріші проблеми: відсутність активної комунікації, протидія пропаганді, брак уваги з боку українського суспільства, потреба надання населеним  пунктам, які  знаходяться в безпосередній близькості до лінії вогню певних преференцій під час формування бюджетної політики.

Два дні перебування на Луганщині  народного депутата та представників медіа показали ефективність механізмів комунікації, які  пропонує проект "Модельний округ". Живе спілкування з представниками області створює можливості вибудувати ті формули співпраці, які полегшують  розв'язання  конкретних проблем. На друге півріччя 2017 р. вже заплановано ще одну поїздку Світлани Заліщук до Луганської області.         
Довідково: практичне впровадження ініціатив з удосконалення представницьких повноважень та обов’язків членів парламенту, надання дієвої організаційної, експертної, технічної та інформаційної підтримки закладені в основу пілотного проекту "Модельний округ", у якому беруть участь семеро народних депутатів України, які представляють різні фракції  парламенту та обрані як у мажоритарних округах, так і за списками політичних партій. Кожен із семи депутатів може скористатися рядом сучасних комунікаційних інструментів, запропонованих Програмою USAID РАДА і покликаних допомогти налагодити діалог з виборцями на новому рівні.
   

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00